Reţeaua energetică a Ucrainei primeşte asistenţă de urgenţă din partea României, Poloniei şi Slovaciei, după cel mai amplu val de lovituri aeriene ruseşti care au avariat instalaţii energetice şi au lăsat peste 1 milion de persoane fără energie electrică, a anunţat vineri operatorul reţelei naţionale Ukrenergo, relatează Reuters.
Uniunea Europeană şi Ucraina şi-au legat reţelele electrice în martie 2022, la scurt timp după ce a început invazia Rusiei, permiţând Ucrainei să primească energie de urgenţă din Europa dacă atacurile militare ar provoca întreruperi.
Rusia a întreprins vineri cel mai mare atac aerian asupra infrastructurii energetice ucrainene din timpul războiului, lovind un mare baraj, ucigând cel puţin cinci persoane şi lăsând peste un milion de alte persoane fără electricitate, potrivit Kievului.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Ucraina, care îndeamnă de mult timp aliaţii să furnizeze mai multe mijloace de apărare aeriană, a declarat că sistemul său energetic primeşte energie de urgenţă din Polonia, România şi Slovacia, în timp ce şapte dintre regiunile sale se confruntă cu pene de curent.
Acţiunea Rusiei, care a promis săptămâna trecută să pedepsească Kievul pentru că a efectuat atacuri şi lovituri în timpul alegerilor prezidenţiale, a readus în memorie prima iarnă a invaziei, când Moscova a bombardat în mod regulat reţeaua electrică ucraineană.
Rusia neagă că vizează în mod deliberat civili, deşi războiul care a început cu invazia sa la scară largă în februarie 2022 s-a soldat cu moartea a mii de oameni, dezrădăcinarea a milioane de persoane şi distrugerea oraşelor ucrainene.
Moscova spune că atacurile asupra infrastructurii energetice a Ucrainei sunt lovituri legitime, menite să slăbească armata inamicului.
Cel mai mare baraj ucrainean, DniproHES din oraşul Zaporojie, situat în sudul ţării, a suferit avarii la structurile sale hidraulice şi la barajul în sine, a declarat compania hidroelectrică de stat Ukrhidroenergo, adăugând însă că nu există riscul unei breşe. Directorul companiei, Ihor Sîrota, a declarat că atât blocurile sale energetice, cât şi barajul au fost avariate. Unul dintre blocuri a suferit două lovituri directe, a spus el. "În prezent, există un incendiu la staţie. Serviciile de urgenţă şi lucrătorii din domeniul energiei lucrează la faţa locului, ocupându-se de consecinţele numeroaselor lovituri aeriene", a declarat compania.
Cel puţin cinci persoane au fost ucise, două în regiunea Hmelniţki (vest) şi trei în Zaporojie, dintre care cel puţin una la baraj, potrivit administraţiei locale şi procuraturii generale.
Rusia a lansat 88 de rachete şi 63 de drone Shahed, dintre care doar 37 şi, respectiv, 55 au fost doborâte, au precizat forţele aeriene ucrainene. Atacurile s-au concentrat în regiunile Harkov, Dnipropetrovsk şi Zaporojie.
Este un raport mai slab decât de obicei al apărării antiaeriene ucrainene, care ar putea reflecta utilizarea pe scară largă de către Moscova a rachetelor balistice, mai greu de doborât, şi, de asemenea, proximitatea regiunilor vizate de zonele controlate de Rusia.
Aproximativ 1,2 milioane de persoane din cel puţin patru regiuni au rămas fără energie electrică din cauza atacurilor, potrivit cifrelor postate de consilierul prezidenţial Oleksi Kuleba pe Telegram. Aproximativ 700.000 dintre aceştia se aflau numai în regiunea estică Harkov.
"Scopul nu este doar de a deteriora, ci de a încerca din nou, ca anul trecut, să provoace o pană pe scară largă a sistemului energetic al ţării", a scris pe Facebook ministrul Energiei, Gherman Galuşcenko.
"Rusia a lansat cel mai mare atac combinat asupra sistemului energetic ucrainean de la începutul invaziei la scară largă", a declarat operatorul de reţea UkrEnergo, citându-l pe şeful acestuia, Volodimir Kudriţki. Acesta a raportat pene de curent în şapte regiuni.
De asemenea, cea mai mare companie energetică privată din Ucraina, DTEK, a declarat că unele dintre centralele sale termice au fost lovite.
Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că se lucrează în prezent la repararea alimentării cu energie electrică în nouă regiuni. "Lumea vede cât se poate de clar ţintele teroriştilor ruşi: centrale electrice şi linii de alimentare cu energie, un baraj hidroelectric, clădiri rezidenţiale obişnuite, chiar şi un troleibuz", a declarat el.
Operatorul polonez al reţelei de transmisie PSE îşi ajută omologul ucrainean prin furnizarea a 300 de megawaţi (MW) de energie între 0600GMT şi 1100GMT, a declarat vineri PSE.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.