Ucraina a cumpărat 1.400 de drone, majoritatea de recunoaştere, şi intenţionează să-şi dezvolte modele proprii pentru luptă, care să poată ataca dronele kamikaze pe care Rusia le-a folosit pentru a distruge infrastructura civilă, a declarat, într-un interviu pentru Associated Press, ministrul ucrainean responsabil cu tehnologia, Mihailo Fedorov.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ucraina a achiziţionat drone precum Fly Eye, un mic vehicul aerian fără pilot, utilizat pentru informaţii, supraveghere şi recunoaştere pe câmpul de luptă, însă Kievul desfăşoară activităţi de cercetare şi dezvoltare a unor drone care să poată fi trimise în misiuni de atac şi care să poată doborî alte drone, a declarat Mihailo Fedorov în interviul pentru AP.

"Următoarea etapă - acum că suntem mai mult sau mai puţin dotaţi cu drone de recunoaştere - este cea a dronelor de atac. Acestea sunt atât drone care explodează, cât şi drone care zboară până la 10 km şi care lovesc ţinte. Pot spune deja că situaţia privind dronele se va schimba drastic în februarie sau martie”, a declarat ministrul digitalizării, Mihailo Fedorov.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Până în prezent, Ucraina a evitat să spună că diverse explozii raportate în interiorul graniţelor Federaţiei Ruse au fost cauzate de activitatea sa militară, în special de drone.

Mihailo Fedorov a subliniat însă că războiul Rusiei în Ucraina este primul război major din era internetului şi a spus că dronele şi sistemul de internet prin satelit, precum reţeaua Starlink a lui Elon Musk, au transformat conflictul.

El a declarat că pe viitor vor fi "mai multe misiuni (ucrainene - n.r.) cu drone de atac", dar nu a vrut să dea detalii. "Vorbim despre drone, UAV-uri, avioane fără pilot, pe care le dezvoltăm în Ucraina. Ei bine, oricum, acesta va fi următorul pas în dezvoltarea tehnologiilor", a spus el.

În ultimele săptămâni, autorităţile ruse au afirmat că mai multe atacuri cu drone ucrainene au vizat baze militare din Rusia, inclusiv unul care a avut loc luni, când forţele ruse au afirmat că au doborât o dronă ce se apropia de baza aeriană Engels, situată la peste 600 de kilometri de graniţa ucraineană. Armata rusă a spus că resturile dronei doborâte au ucis trei membri ai bazei aeriene, dar nicio aeronavă nu a fost avariată. Baza găzduieşte bombardiere strategice cu capacitate nucleară Tu-95 şi Tu-160 care au fost implicate în lansarea de atacuri asupra Ucrainei.

Pe lângă atacurile cu rachete, rachete de croazieră şi artilerie, Rusia a folosit drone Shahed de fabricaţie iraniană în bombardamentele de pe teritoriul ucrainean din ultimele săptămâni.

Multe oraşe şi localităţi se confruntă cu pene de curent care durează până la 10 ore din cauza atacurilor ruse asupra infrastructurii energetice. Mihailo Fedorov a declarat că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat un decret care cere companiilor de telefonie mobilă să se asigure că pot furniza semnal fără electricitate timp de cel puţin trei zile.

Între timp, cu sprijinul partenerilor săi din Uniunea Europeană, ministerul său lucrează pentru a aduce încă 10.000 de staţii Starlink în Ucraina, serviciul de internet prin mini-sateliţi fiind pus la dispoziţia publicului prin intermediul a sute de "puncte de Invincibilitate" care oferă băuturi calde, spaţii încălzite, electricitate şi adăpost pentru persoanele strămutate din cauza luptelor sau care au rămas fără energie electrică.

Aproximativ 24.000 de staţii Starlink sunt deja în funcţiune în Ucraina. Compania lui Musk, SpaceX, a început să le furnizeze în primele zile ale războiului, după ce Fedorov i-a trimis o cerere miliardarului pe Twitter. "În genunchi m-am rugat, implorându-i să înceapă să lucreze în Ucraina şi i-am promis că vom ajunge la un record mondial", a mărturisit acesta.

Fedorov a mai spus că donaţia Space X este atât de importantă, încât poate fi comparată cu lansatoarele multiple de rachete furnizate de SUA. "Mii de vieţi au fost salvate", a spus el. Pe lângă aplicaţiile civile, Starlink a ajutat operatorii de drone de recunoaştere din prima linie să direcţioneze loviturile de artilerie asupra obiectivelor şi poziţiilor ruseşti.

Fedorov spune că echipa sa îşi dedică acum 70% din timp tehnologiilor militare. Ministerul a fost creat în urmă cu doar trei ani, iar dotarea armatei cu drone se numără printre principalele sale sarcini. "Trebuie să facem mai mult decât ceea ce se aşteaptă de la noi, iar progresul nu aşteaptă", a declarat Fedorov.

El a pus la îndoială, pe de altă parte, abilităţile ruseşti în domeniul dronelor. "Nu cred deloc în potenţialul lor tehnologic", a declarat ministrul ucrainean pentru digitalizare, Mihailo Fedorov. El are doar 31 de ani şi rang de vicepremier în guvernul de la Kiev.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.