Ambasada Ucrainei în Mexic cere Guvernului mexican să-l aresteze preşedintele rus Vladimir Putin, vizat de un mandat de arestare al Curţii Penale Internaţionale (CPI), în cazul în care acesta va asista la învestirea preşedintei mexicane Claudia Sheinbaum,în contextul în care atât Vladimir Putin, cât şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski au fost invitaţi la învestirea primei femei alese preşedintă în această ţară, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Avem încredere că Guvernul mexican va respecta mandatul internaţional de arestare” a lui Vladimir Putin şi că-l va ”livra organului judiciar al ONU la Haga”, Curtea Penală Internaţională, în cazul în care acesta participă la ceremonia de învestire în funcţie a Claudiei Sheinbaum, la 1 octombrie, a anunţat miercuri într-un comunicat ambasada.

Curtea a emis în martie 2023 un mandat de arestare a lui Vladimir Putin, pe care-lacuză de crima de război a deportării unor copii din zone de război din Ucraina către Rusia.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Mexicul este semnatar al Statutului de la Roma, tratatul internaţional care a pus bazele CPI, care prevede că este de ”datoria fiecărui stat să-i supună jurisdicţiei sale penale pe cei (care se fac) responsabili de crime internaţionale”.

Ambasada Ucrainei în Mexic îl cataloghează pe şeful statului rus drept un ”criminal de răzbnoi” care va trebui să dea socoteală în justiţie de invazia Ucrainei în februarie 2022.

Ea mulţumeşte Guvernului mexican pentru invitarea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la ceremonia de învestire a Claudiei Sheinbaum.

Viitorul ministru mexican de Externe din Guvernul noii preşedinte, Juan Ramon, a subliniat miercuri că invitarea lui Vladimir Putin ţine de o ”practică protocolară”.

Claudia Sheinbaum, prima femeie aleasă preşedintă a Mexicului, în urma unei victorii triumfale la 2 iunie, urmează să preia în mod oficial funcţia la 1 octombrie, într-un mandat de şase ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.