Şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba preconizează o luptă ”pe termen lung” în vederea ”renaşterii” relaţiilor Kievului cu Africa şi reducerea ”imperiului” Moscovei pe acest continent, bazată, în opinia sa, pe ”coerciţie, corupţie şi frică”, într-un interviu acordat AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

După decenii de uitare, Kievul a lanat o operaţiune de seducere în Africa, cu speranţa de a obţine susţinerea acestui continent în lupta împotriva invaziei Ucrainei de către Rusia, lansată în februarire 2022.

”S-au piedut mulţi ani, dar vom face să avanseze o renaştere ucraineano-africană, vom face aceste relaţii să renască”, declară Kuleba în acest interviu acordat miercuri AFP.

”Acest continent are nevoie de o activitate sistamtică şi pe termen lung”, adaugă ministrul ucrainean, care a efectuat din toamnă trei turnee în Africa.

În iunie, o delegaţie de şefi de stat africani, condiusă de către preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa a efectuat o vizită în Ucraina.

”Majoritatea ţărilor africane” îşi afişează în continuare o ”neutralitate” în război, însă ”o eroziune lentă a poziţiilor ruse în Africa este în curs”, dă  asigurări ministrul ucrainean, care citează Liberia, Kenya, Ghama, Coasta de Fildeş, Mozambicul, Rwanda şi Guineea Ecuatorială între noii parteneri ai Kievului pe continent.

”PROPAGANDĂ ŞI WAGNER”

”Noi nu vrem să fim altă Rusie. Strategia noastră nu este de a înlocui Rusia, ci de a elibera Africa de acapararea rusă”, a subliniat el.

Kuleba acuză Kremlinul de folosirea ”coerciţiei, corupţiei şi fricii” pentru a menţine ţările africane sub tutela sa şi dă asigurări că Moscova are doar ”două instrumente puternice de lucru în Africa, propaganda şi (gruparea paramilitară rusă) Wagner”.

Rusia a început, de mai mulţi ani o apropiere intensă de Africa, inclusiv prin servicii de securitate furnizate de Wagner, şi anume Mali şi Republicii Centrafricane, prezentându-se ca un meterez împotriva ”imnperialismului” şi ”neocolonialismului” Occidentului.

Kuleba a catalogat drept ”minciuni” îngrijorările exprimate de către Moscova pe tema securităţii alimentare a Africii, după ce s-a  retras din Acordul de la Istanbul din iunie 2022 privind exportul cerealelor ucrainene la Marea Neagră, în pofida invaziei ruse.

”Africanii au văzut că toate poveştile lui (Vladimir) Putin despre felul cum se îngrijorează el de ţările africane sunt minciuni”, a atacat Kuleba.

Abandonarea de către Moscova, în iulie, a acordului alimentează temeri cu privire la o scumpire a preţurilor cerealelor, care va afecta mai ales ţţările sărace.

Preşedintele rus a promis apoi să livreze în mod gratuit cereale unui număr de şase ţări africane.

”Agricultorul ucrainean şi consumatorul african de pâine plătesc (ieşirea Moscovei din acord) cel mai scump”, a apreciat Kuleba.

”MIZĂ PREA MARE”

Ministrul a declarat despre contraofensiva istovitoare lansată împotriva armatei ruse din iunie că trupele ucrainene au ca ”obiectiv” să elibereze toată Ucraina, inclusiv Peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014, ”indiferent cât timp va lua”.

Potrivit liderilor de la Kiev, această operaţiune militară are un ritm mai puţin susţinut decât se aştepta.

Ea a permis recucerirea unei mâini de localităţi mici, dar se loveşte de linii defensive ruseşti solide, care constau în tranşee şi câmpuri de mine.

Ucraina - ale cărei pierderi militare şi civile sunt estimate de către Occident la peste 100.000 de morţi şi răniţi - ”plăteşte preţul cel mai mare” al conflictului, a recunoscut ministrul.

”Dar atât timp cât poporul Ucrainei consideră că Ucraina este capabilă să câştige şi să-şi atingă obiectivele pe cale militară, lupta va continua”, a dat el asigurări.

”Suntem cu toţii obosiţi. Eu sunt obosit şi voi sunteţi obiosiţi”, dar ”miza este prea mare pentru a lăsa oboseala să determine natura deciziilor noastre”, a adăugat Kuleba.

El dă asigurări că nu resimte vreo presiune a aliaţilor occidentali ai Ucrainei pentru ca aceasta să-şi accelereze contraofensiva, însă ministrul se declară ”un pic iritat” de anumite cometarii despre lentoarea acestei operaţiuni.

”Abordarea bună pentru cei care vor să fie rapid şi strălucitor este să intre în Legiunea Străină (ucraineană) şi să o facă rapidă şi strălucitoare”, a tunat el.

Occidentul a trimis Kievului armament în valoare de câteva zeci de miliarde de euro, însă Kuleba a subliniat că este nevoie de armament în plus ”att timp cât n-am câştigat”.

Ucraina a oferit ”garanţii” că nu va folosi pe teritoriul rus armament furnizat de Occident, a subliniat Kuleba.

”Au existat câteva ocazii în care am făcut aceste promisiuni şi le vom respecta”, a adăugat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.