Ucraina a anunţat joi că militari nord-coreeni au fost desfăşuraţi în regiunea rusă Kursk, unde trupe ucrainene controlează sute de kilometri pătraţi, iar Occidentul se teme că participarea acestora la lupte poate antrena o escaladare majoră în război, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Aceste anunţuri intervin în contextul în care deputaţii ruşi au ratificat joi, în unanimitate, ”Tratatul Parteneriarului Strategic Global” cu Coreea de Nord, care prevede o asistenţă reciprocă în cazul unei agresiuni armate din partea unor ţări terţe.

”Primele unităţi ale armatei Coreei de Nord, care au fost formate pe poligoane de antrenament în estul Rusiei, au sosit deja în zona de luptă” dintre Ucraina şi Rusia, au anunţat serviciile ucrainene de informaţii militare (GUR) într-un comunicat.

”La 23 octombrie 2024”, adică miercuri, ”apariţia lor a fost înregistrată în regiunea (rusă) Kursk”, anunţă GUR.

Întrebat despre acest subiect, preşedintele rus Vladimir Putin, care a întreprins din 2022 o apropiere diplomatică şi militară accelerată cu omologul său nord-coreean Kim Jong Un, a evitat să răpoundă în mod direct, preferând iniţial să critice rolul Occidentului în Ucraina din 2014.

”Imageria este un lucru serios, dacă există imagini (despre desfăşurarea unor forţe nord-coreene în Rusia), înseamnă că ele reflectă un lucru...”, a irnozat el.

”Noi nu ne-am îndoit niciodată că nord-coreenii nu ne iau acordurile (de cooperare) în serios”, a tunat el în faţa jurnaliştilor.

”Acestea sunt afacerile noastre”, a subliniat el, evocând Articolul 4 al Tratatului comun Rusia-Coreea de Nord, care prevede ”un ajutor militar imediat” în cazul unei agresiuni militare a unor ţări terţe.

Acest tratat între Rusia şi Coreea de Nord a fost semnat la 19 iunie în timpul unei rare vizite a preşeidntelui Putin la Phenian, o ilustrare a acestei intensificări a relaţiilor bilaterale.

”CU BRAŢELE ÎNCRUCIŞATE”

Mai devreme, joi, preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a avertizat că ţara sa ”nu va sta cu braţele încucişate” împotriva trimiterii de trupe nord-coreene pe teritoriul rus şi s-a declarat pregătit să studieze ”cu mai multă supleţe” posibilitatea de a furniza armament Ucrainei, ”în funcţie de acţiunile forţelor nord-coreene”.

Coreea de Nord neagă că furnizează Rusiei forţe proaspete în asaltul din Ucraina, iar un reprezentant al Phenianului la ONU a respins un ”zvon fără fundament”.

Însă, potrivit unui purtător de cuvânt al Casei Albe, ”de la începutul şi până la mijlocul lui octombrie, Coreea de Nord a deplasat cel puţin 3.000 de militari” în estul Rusiei, confirmând astfel informaţii dezvăluie iniţial de către Seul.

Washingtonul a anunţat însă că nu ştie dacă aceştia au să lupte alături de armata rusă în Ucraina, estimând totodată că este vorba despre o ”posibilitate îngrijorătoare”.

Dacă aşa stau lucrurile, aceşti militari vor fi ”ţinte militare legitime”, a avertizat purtătorul de cuvânt american.

Spionajul sud-coreean a dat asigurări săptămâna trecută că Coreea de Nord a decis să trimită până la 12.000 de militari pentru a ajuta Rusia.

În ultimele luni, Phenianul a fost deja acuzat de către Occident de faptul că furnizează cantităţi de obuze şi de rachete armatei ruse.

VOT UNANIM LA MOSCOVA

La Moscova, 397 de deputaţi din Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, au votat ”pentru” ”Tratatul Partneriatului Strategic Global” dintre Moscova şi Phenian.

Textul umrează să fie examinat la 6 noiembrie de către Consiliul Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului, şi să fie promulgat, fără vreun dubiu, de către Vladimir Putin.

Acest tratat îndeamnă la crearea unui ”sistem internaţional multipolar”, o formulă folosită de Moscova pentru a contracara ceea ce ea numeşte ”hegemonia” Statelor Unite, şi prevede ”eforturi în vederea unei creşteri a schimburilor comerciale” şi unei ”minilizări a impactului” sancţiunilor economice care pot fi impuse de către ţări terţe.

Votul din Duma de Stat intervine în ziua încheierii la Kazan, în Rusia, a summitului BRICS, un grup de nouă state prezentate uneori drept ”Sudul global”.

Printr-o multiplicare a întâlnirilor bilaterale, Vladimir Putin a depus eforturi să demosntreze eşecul politicii de izolare diplomatică şi de sanţciuni economice impuse ţării sale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.