Forţa aeriană a Ucrainei a anunţat sâmbătă că Rusia a lansat în total 67 de drone Shahed cu rază lungă de acţiune, într-un atac masiv peste noapte, dintre care 58 au putut fi doborâte, relatează Reuters.
Unităţile ucrainene de apărare aeriană au fost în acţiune în 11 regiuni din Ucraina.
Resturi de drone au fost găsite lângă clădirea Parlamentului din capitala Kiev, a precizat legislativul într-o declaraţie separată pe care a postat-o pe pagina sa oficială Telegram împreună cu mai multe fotografii.
Сьогодні українські міста піддались черговому терору з боку рф.
— Ruslan Stefanchuk (@r_stefanchuk) September 7, 2024
Після сьогоднішньої нічної атаки російськими дронами уламки збитого безпілотника виявлено біля будівлі @verkhovna_rada.
На щастя, постраждалих немає. Як і пошкоджень.
Заклик України до партнерів залишається… pic.twitter.com/zMfMRbZjTL
Este rar ca o rachetă sau o dronă rusească să ajungă atât de departe în centrul Kievului, deoarece oraşul este protejat de o reţea de sisteme de apărare aeriană din era sovietică sau donate de Occident.
Cartierul guvernamental de pe vârful dealului din centrul oraşului este probabil cel mai bine apărat loc din Ucraina, deoarece găzduieşte şi birourile preşedintelui, cabinetului şi băncii centrale.
Imaginile de pe Telegram arată cel puţin patru bucăţi de resturi împrăştiate pe sol în apropierea clădirii Parlamentului. O bucată se afla la poalele treptelor de la intrarea principală a clădirii, în timp ce o altă bucată de metal părea ciuruită de şrapnel.
Corespondenţii Reuters din capitala Ucrainei au auzit o serie de explozii puţin după ora 3 dimineaţa, dintre care unele au răsunat puternic în centrul oraşului, trezindu-i pe locuitorii acestuia.
De la începutul invaziei sale în februarie 2022, Moscova a lansat mii de rachete şi drone Shahed în Ucraina. Drona de concepţie iraniană a fost utilizată de Rusia începând din septembrie 2022 ca o alternativă ieftină şi mai dispensabilă la rachete, care sunt scumpe şi mai greu de fabricat.
Dronele Shahed cu elice zboară cu mai puţin de 200 km pe oră, dar pot fi dificil de urmărit de sistemele convenţionale de apărare aeriană deoarece zboară la joasă înălţime şi emit mult mai puţină căldură decât o rachetă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.