Uniunea Europeană şi două dintre statele sale membre, Lituania şi Estonia, au semnat joi acorduri de securitate cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în cadrul unui summit la Bruxelles. Acordul cu UE stabileşte angajamentul blocului de a ajuta Ucraina în nouă domenii ale politicii de securitate şi apărare - inclusiv livrări de arme, instruire militară, cooperare în industria de apărare şi deminare, potrivit proiectului văzut de Reuters.
Pactul - împreună cu documentele semnate cu Lituania şi Estonia - este menit să completeze alte acorduri similare încheiate între Ucraina şi aliaţii săi, pe măsură ce aceasta îşi continuă apărarea împotriva invaziei Rusiei.
Ţări precum Statele Unite, Marea Britanie, Franţa şi Germania au încheiat deja astfel de pacte cu Kievul prin care oferă garanţii de securitate.
Oficialii spun că acordurile nu sunt identice cu pactul de apărare reciprocă dintre ţările NATO, ci reprezintă promisiuni de a furniza Ucrainei arme şi alte ajutoare pentru a-şi consolida propria securitate până la o eventuală aderare la Alianţa Nord-Atlantică şi a descuraja orice invazie viitoare.
Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei ucrainene, acordul cu Uniunea Europeană este valabil pe o perioadă de zece ani. „Pentru prima dată, aceste acorduri stabilesc un angajament multilateral, pe termen lung, al tuturor celor 27 de state membre ale UE de a oferi Ucrainei un sprijin larg în toate domeniile-cheie: asistenţă militară, financiară, umanitară şi politică timp de zece ani. În acelaşi timp, documentul stabileşte angajamente pe termen lung de sprijinire a ţării noastre (Ucraina - n.r.) până la aderarea sa la UE, precum şi disponibilitatea Uniunii Europene şi a statelor sale membre de a sprijini Ucraina pe calea aderării”, se arată în comunicatul ucrainean.
Documentul reafirmă disponibilitatea tuturor statelor membre de a consolida sancţiunile UE împotriva Rusiei, de a combate încercările de eludare a acestora şi de a coopera în vederea contracarării ameninţărilor hibride şi cibernetice şi a asigurării liberei navigaţii în Marea Neagră şi Marea Azov.
Conform acordului, Bruxelles-ul va deschide un Birou al UE pentru inovare în domeniul apărării la Kiev şi va coopera cu Ucraina în industria de apărare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.