Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk a declarat miercuri, la scurt timp după ce a acceptat scrisoarea oficială prin care Marea Britanie a invocate Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, că a început un proces din care nicio parte nu va avea de câştigat şi că este vorba numai de controlul consecinţelor negative, deşi există, „în mod paradoxal”, şi un aspect pozitiv al Brexit.
„Obiectivul nostru este clar: să minimalizăm costul pentru cetăţenii UE, pentru afaceri şi pentru statele membre”, a spus Tusk într-o conferinţă de presă, în care a admis că „nu există niciun motiv pentru a ne preface că aceasta este o zi fericită, nici la Bruxelles, nici la Londra”. „În definitiv, aproape toţi europenii, inclusiv aproape jumătate dintre alegătorii britanici, şi-ar dori să rămânem împreună, nu să ne îndepărtăm”, a adăugat el.
Tusk a afirmat, însă, că Brexit are şi un aspect pozitiv: faptul că a unificat comunitatea celor 27 de state care rămân în blocul comunitar. „Am încredere completă în acest lucru, mai ales după Declaraţia de la Roma, şi pot spune că vom rămâne hotărâţi şi uniţi şi în viitor
„Vom face tot ce ne stă în putere” pentru a atinge acest obiectiv, a subliniat preşedintele Consiliului European, care a dat asigurări că UE are la dispoziţie „toate obiectivele pentru a reuşi”.
Tusk a atras atenţia că, „deocamdată, nimic nu s-a schimbat” şi că, până la ieşirea Londrei din UE, „legile europene se aplică Marii Britanii şi în Marea Britanie”.
Liderul Consiliului European a anunţat că vineri va prezenta liniile de negociere ce urmează să fie adoptate de şefii de stat şi de Guvern UE la summitul din 29 aprilie.
La finalul conferinţei de presă, Tusk le-a transmis britanicilor: „Ne este dor de voi deja”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...