Turcia intră din nou în izolare în weekendul următor, în cadrul unor măsuri vizând oprirea răspândirii noului coronavirus, a anunţat preşedintele Recep Tayyip Erdogan, prelungind astfel această măsură care vizează 31 de provincii timp de 48 de ore, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Anunţarea tardivă a acestei măsuri de izolare în weekendul trecut i-a făcut pe locuitorii principalelor oraşe din ţară să ia vineri magazinele cu asalt în vederea constituirii de provizii.

Noi perioade de izolare ar putea să fie instituite, iar măsuri de evitare a confuziei de la sfârşitul săptămânii trecute urmează au fost luate, a anunţat luni Erdogan.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”În cadrul Consiliului nostru de Miniştri, am decis să prelungim izolarea în weekend atunci când acest lucru este necesar”, a anunţat şeful statului.

Turcia înregistra 61.049 de contaminări confirmate cu noul coronavirus luni, care a ucis 1.296 de oameni în ţară, potrivit ministrului Sănătăţii.

Recep Tayyip Erdogan a refuzat duminică demisia ministrului de Interne Suleyman Soylu, care a vrut astfel să-şi asume haosul creat de anunţarea târzie a izolării în weekendul trecut.

Înaintea acestei măsuri de izolare timp de 48 de ore în weekenduri, Ankara a închis şcolile şi cafenelele, a oprit rugăciunile în masă şi a obligat persoanele în vârstă de peste 65 de ani şi în vârstă de până în 20 de ani să rămână acasă, în vederea unei limitări a răspândirii virusului.

ELIBERAREA  A ZECI DE MII DE DEŢINUŢI

Pe de altă parte, Parlamentul turc a adoptat luni seara o lege prin care aprobă eliberarea a zeci de mii de deţinuţi, într-o încercare de a mai debloca un univers carceral ameninţat de pandemia noului coronavirus, relatează AFP.

ONG-urile de apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) şi Amnesty International (AI) au criticat textul, care exclude de la eliberare deţnuţii condamnaţi în virtutea legislaţiei antiteroriste controversate.

HRW şi AI au condamnat, de asemenea, excluderea de la această măsură a numeroşi jurnalişti, opozanţi politici şi avocaţi care se află în detenţie provizorie şi nu au fost încă judecaţi.

Este vorba despre persoane încarcerate în aşteptarea unei date a începerii proceselor, despre persoane care aşteaptă să fie inculpate în mod oficial şi despre suspecţi în curs de judecare.

”numeroase persoane care se află în închisoare pentru că şi-au folosit drepturile - şi care nu au comis nicio infracţiune - sunt excluse (de la măsura eliberării) pentru că Guvernul alege să-şi folosească legislaţia antiteroristă foarte flexibilă, excesiv la largă şi vagă”, a declarat pentru AFP un reprezentat AI, Andrew Gardner.

Între aceste persoane se află omul de afaceri filantrop Osman Kavala şi politicanul kurd Selahattin Demirtas.

Un avocat al lui Demirtas, Mahsuni Karaman, a declarat că a cerut recent eliberarea clientului său din motive de sănătate, dar că nu s-a luat vreo decizie în acest sens.

Fostul lider al partidului prokurd HDP Selahattin Demirtas s-a plâns în decembrie de dureri toracice şi dificultăţi respiratorii şi a primit un tratament de urgenţă în închisoare. Legea care tocmai a fost adoptată este ”nedreaptă şi ilegală”, a denunţat avocatul.

Guvernul turc a lansat o vastă campanie de reprimare în urma tentativei de lovitură de stat din 2016.

Demirtas este unul dintre miile de deţinuţi din cauza unor presupuse legături cu organizaţii militare kurde ilegale sau cu o mişcare condusă de către predicatorul musulman Fethullah Gülen, rezident în Statele Unite.

Ankara îl acuză pe Gülen că este instigatorul lovituri ide stat eşuate, însă predicatorul respinge categoric această acuzaţie.

OPOZIŢIA, IGNORATĂ

Noua lege priveşte mai multe categorii de deţinuţi - inclusiv persoane în vârstă cu probleme de sănătate şi femei însărcinate.

Ea exclude, de asemenea, criminalii, autorii unor infracţiuni sexuale şi traficanţii de droguri.

Legea a fost adoptată cu 279 de voturi la 51, a anunţat pe Twitter Milena Buyum, o activistă de la Amnesty International în Turcia. În timpul mai multor zile de dezbateri în Parlament, înainte de adoptarea proiectului de lege, ”nici măcar un amendament al opoziţiei nu a fost adoptat”, a denunţat ea.

Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, islamo-consevator) al lui Erdogan a anunţat, la prezentarea proiectului de lege, că aproximativ 45.000 de persoane urmează să fie eliberate prin această lege, în cadrul unei eliberări anticipate, şi că numărul deţinuţilor plasaţi în arest la domiciliu ar urma să crească astfel la 90.000.

Ministrul turc al Justiţiei Abdulhamit Gul a anunţat luni că trei deţinuţi au murit din cauza covid-19 - dintr-un total de 17 deţinuţi contaminaţi de maladie.

Treisprezece dintre aceşti deţinuţi bolnavi de covid-19 erau internaţi la spital într-o stare ”satisfăcătoare”, însă unul, care prezenta patologii anterioare contaminării cu noul coronavirus, se află la terapie intensivă, a precizat ministrul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.