Tunisia şi Libia anunţă joi că au ajuns la un acord prin care să-şi împartă găzduirea migranţilor africani, unii dintre ei blocaţi de o lună în apropierea postului de frontieră Ras Jedir, unde au fost aduşi de poliţia tunisiană, potrivit unor ONG-uri şi agenţii ONU, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Miniştrii de Externe ai celor dpuă ţări s-au întâlnit miercuri, la Tunis şi s-au ”pus de acord să împartă grupurile de migranţi prezenţi la frontieră”, anunţă un purtător de cuvânt al diplomaţiei tunisiene, Faker Bouzghaya.

Potrivit unor surse umanitare, la fontieră se aflau, în ultimele zile, trei grupuri - în total 300 de migranţi originari din Africa subsahariană - blocate în condiţii foarte precare pe o fîşie de pământ la malul mării, în zona-tampon Ras Jedir.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Tunisia va prelua, în schimb, un grup de 76 de bărbaţi, 42 de femei şi opt copii”, potrivit lui Bouzghaya.

Ministerul libian de Interne a anunţat primul încheierea unui acord bilateral ”în vederea unei soluţionări consensuale, pentru a se pune capăt crizei migranţilor ilegali blocaţi în zona de frontieră”.

Tunisul se limitează să anunţe într-un comunicat că ministrul tunisian Kamel Feki l-a primit pe omologul său libian Imed Trabelsi şi subliniază nevoia unei ”coordonări a eforturilor în vederea găsirii unor soluţii care să ţină cont de interesele ambelor ţări”.

Acest acord prevede ca libienii să preia restul migranţilor blocaţi - aproximativ 150 -, potrivit purtătorului de cuvânt tunisian.

”Transferul grupului a avut loc ieri (miercuri), în centre de găzduire la Tataouine şi Médénine, cu participarea Semilunei Roşii tunisiene”, adaugă el.

Până la 350 de persoane au fost blocate la Ras Jedir - inclusiv 12 femei însărcinate şi 65 de copii şi minori -, potrivit unor surse umanitare, care au declarat AFP că ajutoare esenţiale - hrană, apă, îngrijiri medicale - le-au fost oferite începând de la 20 iulie de Semiluna Roşie libiană, susţinută de agenţii ONU.

După moartea, la 3 iulie, a unui tunisian la Sfax, într-o încăierare cu migranţi, ”cel puţin 2.000 de resortisanţi subsaharieni” au fost ”expulzaţi” de către forţe de securitate tunisiene şi depuşi în zone neospitaliere, la frontiera cu Libia şi Algeria, potrivit altor surse umanitare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.