Soldaţii ucraineni au fost martorii unui moment în care militari ruşi au fost efectiv luaţi de ape şi s-au refugiat de pe malul estic al fluviului Nipru după prăbuşirea barajului de la Nova Kahovka, a declarat un ofiţer din cadrul forţelor armate ucrainene. Mai multe trupe ruseşti au fost ucise sau rănite în momentele acelea de haos, potrivit ofiţerului ucrainean cu care au stat de vorbă cu reporterii CNN.
Căpitanul Andrei Pidlisni a declarat că atunci când barajul s-a rupt, în primele ore ale dimineţii de marţi, "nimeni din partea rusă nu a reuşit să scape. Toate regimentele pe care ruşii le aveau pe acea parte au fost inundate", susţine ofiţerul ucrainean.
Pidlisni a declarat pentru CNN că el crede că ruşii au atacat în mod deliberat barajul pentru a perturba planurile forţelor ucrainene pentru o viitoare ofensivă. "În jurul orei 3 dimineaţa, inamicul a aruncat în aer hidrocentrala Kahovka pentru a ridica nivelul apei şi a inunda împrejurimile şi malul stâng al fluviului Nipru, precum şi aşezările aflate acolo, astfel încât să facă imposibilă înaintarea forţelor armate ucrainene în viitor", susţine el. Pidlisnyi a explicat însă că, din cauza reliefului terenului din jurul fluviului, armata rusă - situată pe malul estic - a avut de suferit serios după ruperea barajului. Unitatea sa a putut urmări desfăşurarea evenimentelor prin utilizarea dronelor şi a trupelor aflate la faţa locului.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Malul stâng (de est) este mai jos decât malul drept, aşa că este mai inundat. Poziţiile inamicului aflate chiar pe malul fluviului au fost, de asemenea, inundate. Trebuie să înţelegeţi că poziţiile inamicului nu sunt doar tranşee, ci şi case obişnuite ale civililor, unde aceştia locuiau", a declarat Pidlisni. Este posibil ca unităţile ruseşti aflate în pericol să nu fi fost avertizate, posibil pentru a menţine elementul surpriză, crede Pidlisni.
Guvernul ucrainean susţine teza că Rusia a aruncat în mod deliberat în aer barajul, în timp ce Kremlinul a declarat că forţele Kievului au fost cele care au efectuat atacul.
CNN menţionează că nu au apărut încă dovezi care să susţină în mod concludent afirmaţiile niciuneia dintre părţi, în timp ce analiza filmărilor video ale barajului şi a ruperii ulterioare a acestuia şi, în special, examinarea imaginilor din satelit sugerează că prăbuşirea ar fi putut fi rezultatul unei defecţiuni structurale apărute de când ruşii au ocupat barajul în luna martie a anului trecut.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.