Donald Trump se declară pregătit să ”rezolve” singur problema nord-coreeană, fără ajutorul Chinei, potrivit unor declaraţii publicate duminică de Financial Times, cu câteva zile înainte de vizita preşedintelui chinez Xi Jinping, relatează AFP..
”Dacă China nu rezolvă Coreea de Nord, noi o vom face”, afirmă preşedintele american, cu intenţia evidentă de a-şi arăta hotărârea şi ferminatea înainte de a-l primi pe preşedintele chinez Xi Jinping joi şi vineri, la reşedinţa sa privată Mar-a-Lago, în Florida.
Întrebat dacă Statele Unite ar putea acţiona singure, fără să aştepre ajutorul Chinei, Donald Trump răspunde ”absolut”, fără să dea detalii.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”China va decide să ne ajute sau nu cu Coreea de Nord (...). Dacă nu o vor face, nu va fi bine pentru nimeni”, mai adaugă preşedintele american în acest interviu pentru cotidianul financiar britanic.
Ambasadoarea americană la ONU Nikki Haley a anunţat deja, duminică, faptul că Statele Unite intenţionează să exercite presiuni asupra Chinei, pentru ca aceasta să acţioneze împotriva cursei înarmării nucleare a Coreei de Nord.
”Singura ţară care poate să oprească Coreea de Nord este China, iar ei o ştiu (...) Ei trebuie să acţioneze, iar noi vom continua să punem presoiune asupra Chinei pentru ca ei să acţioneze”, a subliniat ea într-un interviu difuzat duminică pe postul american ABC.
Preşedintele american Donald Trump a anunţat joi, pe contul său de Twitter că întâlnirea cu Xi Jinping va fi ”foarte dificilă”, din cauza disensiunilor comerciale dintre cele două mari puteri.
Însă ”conversaţia cea mai importantă va fi cum vom gestiona neproliferarea Coreei de Nord”, a apreciat Nikki Haley, preconizând un tête-à-tête tensionat între cei doi lideri asupra dosarului nord-coreean.
Beijingul a anunţat deja că a pus capăt importurilor de cărbune nord-coreean, conform sancţiunilor ONU vizând să convingă această ţară să renunţe la programele nuclear şi balistic, o măsură considerată insuficientă de către Nikki Haley.
”Noi ştim că (cărbnele) intră prin alte mijloace. Vrem să vedem fapte puternice din partea Chinei în vederea condamnării Coreei de Nord şi nu doar vorbe”, a adăugat ea.
De la instalarea la Casa Albă, Donald Trump lasă să planeze posibilitatea unei acţiuni militare împotriva Coreei de Nord, în cazul în care aceasta refuză să se conformeze.
La începutul lui martie, preşedintele american a anunţat că este pregătit să utilizeze ”toate capacităţile militare ale Statelor Unite” pentru a ”contracara rachetele balistice nord-coreene”.
Opţiunea militară ”a fost întotdeauna pe masă”, a amintit duminică fostul secretar al Apărării al lui Barack Obama Ashton Carter.
”În 1994, eu am lucrat la un plan în vederea unui atac preventiv (asupra Coreei de Nord), de care nu am avut nevoie. Avem aceste opţiuni. Trebuie să le păstrăm”, a spus el pentru ABC.
În opinia sa, reticenţele Chinei de a merge prea departe în privinţa Coreei de Nord se explică prin temerea Beijingului de a vedea regimul de la Phenian prăbuşindu-se.
”Le este frică de o prăbuşire a Coreei de Nord (...) care ar crea o Coree unificată, aliată a Statelor Unite, la frontierele lor”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.