Preşedintele american Donald Trump a fost primit cu mare pompă la Palatul Buckingham luni, în prima zi a unei vizite de stat de trei zile în Regatul Unit, care se anunţă agitată, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ajuns pe o vreme însorită şi primit cu lovituri de tun în onoarea sa, miliardarul republican, însoţit de soţia sa, Melania, a fost aşteptat la coborârea din elicopter de către prenţul Charles, moştenitorul tronului, şi soţia sa Camilla.

El a saluat-o apoi pe Elizabeth a II-a, cu care a schimbat câteva vorbe, sub privirile fiicei şi consilierei sale Ivanka şi a gierelui său Jared Kushner, care au ieşit în balconul palatului.

După ce au petrecut câteva momente în palat, regina şi preşedintele au ieşit să asculte imnurile american şi britanic, interpretate de gărzile ragle, purtând tradiţionale vestoane roşii şi căciuli negre din blană de urs, pe care Trump le-a trecut în revistă.

El lua masa cu regina, iar apoi ceaiul cu prinţul de Walles şi soţia sa la reşedinţa lor, Clarence House, iar apoi urmează să participe la un dineu de stat.

Însă imprevizibilul preşedinte intenţionează să nu respecte forografiile oficiale şi să-şi dea cu părerea, atât în dosarul fierbinte al Brexitului, cât şi cu privire la suişurile şi coborâşurile politicii britanice.

Cu doar câteva minute înainte de aterizarea Air Force One, miliardarul republican a dat tonul printr-un tweet prin care l-a catalogat pe primarul capitalei britanice Sadiq Khan, care i-a criticat vizita, drept un ”ratat total”.

Aceste onoruri rezevate liderului american au provocat un val de proteste, iar mai multe persoanlităţi politice, inclusiv liderul opoziţiei laburiste Jeremy Corbyn boicotează banchetul.

Activişti de la Amnesty international (AI) au desfăşurat luni dimineaţa banderole care îndeamnă la ”rezistenţă” faţă de Trump, ”rasismului”, ”sexismului” şi ”urii”, pe un pod din faţa Ambasadei Statelor Unite.

În cursul vizitei sale, Donald Trump urmează să se întâlnească cu Theresa May, premierul conservator aflat pe picior de plecare, după ce a eşuat să pună în aplicare ieşirea din Uniunea Europeană (UE), la trei ani după referendumul Brexitului.

Loial reputaţiei sale, locatarul Casei Albe nu a ezitat să calce în străchini înainte de sosirea sa în regat.

În interviuri acordate presei britanice, el a criticat modul în care Theresa May a condus negocierile cu Bruxellesul, i-a recomandat succesoului acesteia să părăsească UE fără acord (”no deal”) şi l-a făcut pe fostul ministru britanic de Externe Boris Johnson, un susţinător al unui Brexit dur, campionul său la înlocuirea premierului.

El i-a cântat lauri populistului Nigel Farage, liderul Partidului Brexitului, care a obţinut o victorie zdrobitoare în alegerile europene.

Înainte să traverseze Atlanticul, Donald Trump a declarat că s-”ar putea întâlni” cu cei doi, cu care are ”relaţii foarte bune”.

Jeremy Corbyn a catalogat aceste declaraţii ale lui Donald Trump drept un ”amestec inacceptabil în democraţia noastră”.

”INSULTE PUERILE”

Primarul laburist al Londrei a fost din nou, luni dimineaţa, ţinta unuia dintre tweeturile răzbunătoare ale preşedintelui.

Khan, primul primar musulman al Londrei, a apreciat cu o zi înainte, la Sky News, că Regatul Unit comite o greşeală ”derulându-i covorul roşu” lui Donald Trump. În The Observer, el a comparat limbajul şefului statului american cu cel al ”fasciştilor secolului al XX-lea”.

"Sadiq Khan (...) a făcut comentarii «răutăcioase»” la adresa preşedintelui Statelor Unite, a scris Trump pe Twitter, apreciind că acest ”ratat total” ar face mai bine să se concentreze asupra luptei împotriva infracţionalităţii la Londra.

”Insultele puerile nu ar trebui să fie la nivelul preşedintelui Statelor Unite”, i-a ripostat un purtător de cuvânt al lui Sadiq Khan.

La fel ca predecesorii săi, Trump urmează să insiste asupra ”relaţiei speciale” anglo-americane. Însă această relaţie este greu pusă la încercare în mai multe dosare - inclusiv cu privire la Iran, prin voinţa afişată a regatului de a apăra acordul nuclear pe care locatarul casei Albe l-a pus în discuţie.

Washingtonul exercită de asemenea presiuni asupra Londrei în vederea excluderii din reţeaua sa 5G a Huawei.

Donald Trump a cerut duminică Guvernului britanic, în The Sunday Times, să fie ”foarte prudent” în privinţa rolului pe care intenţionează să-l acorde gigantului chinez în domeniul telecomunicaţiilor.

”Relaţia noastră a consolidat securitatea şi prosperitatea ţărilor noastre timp de ani de zile şi va continua să o facă pentru generaţiile care vin”, a declarat, la rândul său, May, care urmează să-l primească pe Trump la Downing Street marţi, cu câteva zile înainte de demisia sa, prevăzută la 7 iunie, şi în contextul în care ea va asigura interimatul până la numirea succesorului său.

Relaţia comercială cu Statele Unite, crucială pentru Regatul Unit după Brexit, urmează să ocupe, fără îndoială, o mare parte a discuţiilor lor, în pofida faptului că în regat există temeri că aceasta s-ar putea transforma într-un dezavantaj.

”Avem potenţialul să fim un partener comercial incredibil pentru Regatul Unit”, a promis Trump, afirmând că este pregătit să negocieze un acord de liber-schimb rapid.

”REA”

Sfârşitul vizitei prezidenţiale urmează să se concentreze asupra marcării a 75 de ani de la Debarcarea din Normandia, printr-o ceremonie la Portsmouth, în sudul ngliei, miercuri, în prezenţa reginei şi preşedintelui francez Emmanuel Macron.

Donald şi Melania Trump urmează să efectueze apoi o scurtă vizită în Iralanda, după care se duc la 6 iunie în Normandia cu ocazia comemorărilor organizate în Franţa.

În vara lui 2018, Donald Trump a luat ceaiul cu monarha britanică, la Castelul Windsor, dar nu a avut dreptul la tot fastul unei vizite de stat.

O întâlnire cu compatrioata sa Meghan, soţia prinţului Harry, nu se află pe agenda vizitei. Fista acrtiţă americană l-a criticat pe Donald Trump în timpul campaniei sale prezidenţiale.

”Ce să spun? nu ştiam că este rea”, a declarat el tablodului The Sun, apreciind însă că ea va şti ”foarte bine” să-şi îmbrace noul rol de prinţesă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.