Preşedintele american Donald Trump a primit vineri transfugi nord-coreeni în Biroul Oval - o întâlnire foarte încărcată simbolic într-o perioadă de tensiuni puternice între Statele Unite şi regimul de la Phenian, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Unul dintre aceşti şase transfugi, Ji Seong-ho, care a fugit din Coreea de Nord în 2006, s-a aflat între invitaţii de onoare ai lui Trump la discursul despre starea Uniunii pe care l-a susţinut marţi în Congres.

Ji Seong-ho, în cârje, a fost ovaţionat îndelung  de către congresmeni.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Trump, care a lăudat poveşti personale ”incredibile şi adevărate surse de inspiraţie”, le-a ascultat pe rând mărturiile acestor bărbaţi şi femei aşezaţi în jurul său.

Evocând o discuţie la telefon cu omologul său sud-coreean Moon Jae-in, el şi-a reafirmat convingerea că aceste contacte legate între Nord şi Sud înaintea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la  Pyeongchang sunt ”un lucru bun”, însă a rămas prudent în privinţa rezultatului lor.

”Poate că o să iasă ceva bun de la Jocurile Olimpice, cine ştie?”, a spus el.

În discursul pe care l-a susţinut în faţa membrilor Congresului, Trump a denunţat cu forţă atitudinea Phenianului, apreciind că niciun regim nu ”şi-a oprimat proprii cetăţeni” atât de ”brutal ca disctatura crudă din Coreea de Nord”.

Cu această ocazie, el a pus totodată în gardă împotriva ”complacerii şi concesiilor” în faţa ameninţării nucleare nord-coreene, promiţând să nu repete ”erorile” precedentelor administraţii.

În 2017, tensiunile din peninsula coreeană au atins culmi, după ce Phenianul a efectuat o serie de teste militare, inclusiv tiruri de rachete balistice untercontinentale (ICBM), cu scopul de a plasa în raza lor de acţiune teritoriul continental american.

Anunţul surprinzător al Coreei de Nord cu privire la trimiterea de sportivi la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang a declanşat, cu toate acestea, un intens proces diplomatic.

Bilanţul Coreeide Nord în domeniul drepturilor omului este arătat cu degetul, cu regularitate, de către comunitatea internaţională.

O comisie ONU a publicat în 2014 un raport copleşitor care conchidea că Nordul se face vinovat de atrocităţi ”fără egal în lumea contenporană”.

Anchetatori ONU au cules mărturii de la exilaţi nord-coreeni şi au documentat o vastă reţea de lagăre de deţinuţi, dar şi cazuri de tortură, execuţii sumare şi violuri.

Coreea de Nord a catalogat acest raport drept o ficţiune inventată de Statele Unite şi aliaţii lor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.