Preşedintele american Donald Trump a primit-o la Casa Albă vineri, la trei zile după Emmanuel Macron, pe cancelarul german Angela Merkel, cu mai puţină pompă şi aceleaşi dezacorduri marcante - de la dosarul nuclear iranian la taxele vamale, relatează AFP.
După ce cancelarul german s-a aşezat alături de el, în Biroul Oval, preşedintele american a lăudat ”o femeie extraordinară”, dând asigurări, în pofida unor momente reale de tensiuni în anul care a trecut, că a avut întotdeauna ”relaţii excelente” cu ea.
MOMENTS AGO: President Trump meets with German Chancellor Angela Merkel in the Oval Office https://t.co/izRLoAHP70 pic.twitter.com/qv6Pow0Ecf
— CBS News (@CBSNews) April 27, 2018
Cei doi lideri şi-au strâns scurt mâna în Biroul Oval, însă reîntâlnirea lor nu a condus, fără vreo surpriză, la îmbrăţişări, bătăi pe spate şi semne ostentative de complicitate ca cele afişate de preşedintele american şi omologul său francez la începutul săptămânii.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Scurta vizită a lui Merkel, în cursul căreia este prevăzută o conferinţă de presă comună, contrastează cu ”vizita de stat” a lui Macron, în care acesta a avut dreptul la covorul roşu, dineu cu tartă de nectarine şi miel la Casa Albă.
German Chancellor #Merkel has arrived at the #Whitehouse for working lunch with #US President #Trump. Smooth first 30 seconds, but with #Trade #NATO spending, #Iran, and #Russia's #nordstream2 on the table, likely to get sticky before desert. pic.twitter.com/PRFIDhOcyi
— DW | Politics (@dw_politics) April 27, 2018
Pe fond, discuţiile între preşedintele american, aflat la putere de 15 luni, şi cancelarul german, care a obţinut al patrulea mandat în urma mai multor luni de negocieri din care a ieşit slăbită, se anunţă deosebit de tensionate.
”Este important în această primă vizită în afara Europei să vin în Statele Unite pentru (...) a aprofunda şi mai mult relaţiile (între cele două ţări)”, a subliniat Merkel în declaraţii scurte, în care nu a evocat puncte de discordie.
Fostul om de afaceri din New York a promulgat taxe de 25% asupra importurilor de oţel şi de 10% asupra celor de aluminiu în martie, acuzându-şi partenerii comerciali de practici neloiale. Însă el a scutit Uniunea Europeană (UE) de la aceste taxe până la 1 mai.
CONCESII?
Însă Larry Kudlow, principalul său consilier economic, a avertizat joi că scutirile vor fi prelungite doar dacă Statele Unite vor obţine concesii, evocând mai ales sectorul automobilelor.
Declaraţiile sale au antrenat un răspuns usturător din partea ministrului francez al Economiei şi Finanţelor Bruno Le Maire, care a dat asigurări că UE va reacţiona în cazul unui ”război comercial”. ”De ce am face concesii? În numele cui, în numele a ce?”, a tunat el.
Cancelarul german, care a sosit în capitala federală americană joi seara, îşi face puţine iluzii în acest dosar spinos.
”Este necesar să pornim de la principiul că taxele vamale vor fi acolo pe 1 mai”, a declarat un oficial guvernamental german, sub protecţia anonimatului. ”Va trebui să vedem ce vom face”.
Celălalt obiectiv al lui Merkel este să încerce să-l convingă pe preşedintele american că acordul în dosarul nuclear iranian este necesar să fie păstrat, altfel Teheranul putând să-şi reia drumul către dotarea cu arma nucleară şi să provoace o cursă a înarmării într-o regiune instabilă.
Însă odată cu apropierea datei-limită de la 12 mai, semnalele sunt puţin încurajatoare. Preşedintele republican pare să se pregătească să ”rupă” acest text negociat de predecesorul său democrat Barack Obama.
La finalul vizitei sale de trei zile la Washington, Emmanuel Macron a declarat că are sentimentul că Donald Trump va retrage Statele Unite din acest acord ”din motive de politică internă”.
Cu excepţia Washingtonului, toţi semnatarii - Parisul, Berlinul, Londra, UE, Beijingul şi Moscova - şi inspectorii internaţionali consideră că Teheranul îşi respectă angajamentele.
”Principala problemă a lui Merkel este că trebuie să se ridice la înălţimea aşteptărilor potrivit cărora ea este de-acum adevăratul lider al lumii libere”, subliniază Mona Krewel de la Cornell University. "Trump nu ar urma să facă nimic să-i uşureze sarcina”, preconizează ea.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.