Administraţia Trump a modificat un acord de neproliferare care datează de pe vremea Războiului Rece, pentru a permite industriei americane a Apărării să vândă drone de fabricaţie americană mai multor ţări, afirmă trei foşti oficiali din acest sector şi un oficial guvernamental federal, dezvăluie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Această modificare ar putea deschide calea vânzării unor drone americane înarmate unor ţări ca Iordania şi Emiratele Arabe Unite (EAU), care nu pot achiziţiona asemenea armament în cadrul Regimului Controlului Tehnologiei Rachetelor (MTCR), un pact încheiat în 1987 între 34 de ţări, potrivit surselor citate.

Această modificare ar putea să compromită respectarea MTCR de către ţări ca Rusia.

Modificarea MTCR face parte dintr-o strategie mai largă a administraţiei Trump în vederea exportării a şi mai mult armament.

Washingtonul a revizuit o serie largă de reglementări în domeniul exportului de armament şi a retras Statele Unite din mai multe tratate internaţionale de dezarmare, între care Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) şi Tratatul ”Cer deschis” (Open Sky).

Ocolirea Regimului ar permite unor întreprinderi americane în domeniul Apărării ca General Atomics Aeronautical Systems şi Northrop Grumman să pătrundă din nou pe pieţe dominate în prezent de oferte mai puţin sofisticate ale Israelului şi Chinei, care nu fac parte din MTCR.

Contactată de Reuters, directoarea Administraţiei americane a Securităţii Tehnologiilor Apărării din cadrul Pentagonului Heidi Grant a refuzat să comenteze cu privire la aceste modificări.

Însă ea a declarat că Statele Unite abia aşteaptă ca vânzarea dronelor să se extindă în alte ţări, apreciind că acest lucru ar permite o consolidare a armatelor aliate şi o înlocuire a vânzării de drone de către alte ţări.

”Dacă nu suntem capabili să răspundem acestei cereri tot mai mari, ne vom trage un glonţ în picior”, a declarat Reuters Heidi Grant.

Aceste drone, a enumerat ea, vor putea să ajute ţări aliate să lupte împotriva terorismului, să stabilească controale la frontieră şi, în general, să oprească ameninţări înainte ca acestea să atingă Statele Unite.

Heidi Grant a refuzat însă să numească ţările care ar putea cumpăra armament fabricat de Statele Unite.

Departamentul de Stat american - care ia deciziile finale cu privire la vânzarea dronelor - a refuzat să se exprime cu privire la modificarea acordului.

Casa Albă a refuzat, de asemena, să comenteze.

Potrivit surselor citate, Guvernul american - departamentele Comerţului, Energiei, Justiţiei şi Securităţii Interne - a aprobat această modificare luna trecută, iar Departamentul de Stat urmează să aurtorizeze primele vânzări de drone în această vară.

Administraţia Trump a informat Northrop Grumman şi General Atomics - principalii producători de drone americane - despre planurile sale, potrivit acestor surse.

Consiliul Securităţii Naţionale de la Casa Albă urmează să se pronunţe cu privirel aacest subiect în cadrul unei reuniuni programate marţi, potrivit surselor citate, care se aşteaptă ca NSC să dea undă verde acestui proiect.

Administraţia Trump continuă să-şi modifice politica exportului de drone în urma presiunilor producătorilor americani, în pofida obiecţiilor organizaţiilor de apărarea drepturlor omului, care avertizează cu privire la riscul alimentării instabilităţii în regiuni sensibile în Orientul Mijlociu şiîn Asia de Sud.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.