Casa Albă încearcă să limiteze răspândirea noului coronavirus în incintă, după depistarea unor prime cazuri, în contextul în care epicentrul puterii americane este un loc în care distanţarea socială este dificil de aplicat, relatează AFP.
Donald Trump a dat asigurări luni că şansele ca membri ai cercului său apropiat sau ale sale să fie infectaţi cu covid-19 sunt minime.
”Avem multă lume la Casa Albă”, a recunoscut el într-o conferinţă de presă pe alocuri tensionată.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Însă preşedintele american a evocat totodată posibilitatea de a-şi reduce contactele cu vicepreşedintele său Mike Pence, care nu a fost prezent la întâlnirea cu presa, ceea ce pare să confirme că acesta se află în carantină după depistarea unui caz de contaminare cu noul coronavirus în anturajul acestuia.
Miliardarul republican - atent să proiecteze cu orice preţ şi în mod iresponsabil denunţă criticii săi, imaginea unei ţări care a trecut obstacolul şi care reporneşte - şi-a multiplicat declaraţiile optimiste.
”Deschidem (ţara) şi există un entuziasm pe care nu l-am mai văzut de mult timp”, a declarat el, preconizând din nou o revenire economică spectaculoasă în 2021.
”Cifrele coronavirusului sunt CU MULT mai bune, în scădere aproape peste tot. Enorme progrese în curs!”, a scris el pe Twitter anterior, între două atacuri la adresa presei ”inamicul poporului” sau predecesorului său Barack Obama care s-ar afla, potrivit spuselor sale, în centrul unui răsunător scandal "Obamagate", cu privire la care nu a prezentat, însă, niciun element tangibil.
Prin prisma deformatoare a cinematografiei, "West Wing", aripa de vest a Casei Albe, pare adesea imensă în imaginarul colectiv.
Însă această clădire - în care se află Biroul Oval, posturile de muncă ale consilierilor celor mai apropiaţi, sala de presă şi birourile jurnaliştior acreditaţi - este în realitate un spaţiu mic, în care toată lumea munceşte foarte înghesuită.
Un comsilier economic al lui Donald Trump, Kevin Hassett, a rezumat în weekend sentimentul general într-o formulă laconică. ”Ţi-e frică să te duci să munceşti”.
MĂŞTI PENTRU TOATĂ LUMEA
Noul coronavirus a apărut în mod oficial în urmă cu câteva zile în Casa Albă. O purtătoare de cuvânt a lui Mike Pence, Katie Miller, soţia lui Stephen Miller, un consilier apropiat al lui Donald Trump, a fost testată pozitivă.Un militar în serviciul preşedintelui, la fel.
Trei membri ai celulei de criză de la Casa Albă privind pandemia covid-19 s-au plasat, ca măsură de precauţie, în autoizolare - Anthony Fauci, un epidemiolog recunoscut mondial, care s-a distins în lupta împotriva multor virusuri - de la HIV la Ebola -, Robert Redfield, directorul centrelor de prevenţie şi luptă împotriva maladiilor (CDC) şi Stephen Hahn, directorul ageniţiei medicamentelor (FDA).
Într-o notă internă difuzată luni, Casa Albă a îndemnat toate persoanele care muncesc în West Wing să poarte o mască atunci când intră în clădire şi când muncesc acolo, maipuţin când se află în birou.
În conferinţele de presă, toţi jurnaliştii, a căror temperatură este luată în mod sistematic înainte săintre în Casa Albă, îşi adresează întrebările din spatele măştii.
Spre deosebire de mulţi lideri din lume, Donald Trump a ales până acum să nu poarte niciodată mască, inclusiv într-o vizită, săptămâna trecută, într-o fabrică de echipamente de protecţie de la Pheonix, în Arizona.
Conferinţa sa de presă s-a încheiat în mod abrupt, după ce o jurnalistă l-a întrebat pe preşedintele american de ce face din această luptă împotriva pandemiei covid-19 o ”competiţie” cu alte ţări, în loc să se concentreze asupra americanilor care mor zilnic.
President Donald Trump told an Asian-American journalist to "ask China" about her question, and after a contentious exchange, abruptly ended the press conference https://t.co/hYFHzsx9l8 pic.twitter.com/ykJ9XVn3bg
— CNN (@CNN) May 12, 2020
”Poate că este o întrebare de pus Chinei. Nu mă întrebaţi pe mine, întrebaţi China”, i-a replicat el.
”De ce îmi puneţi această problemă mie, în mod expres?”, i-a răspuns jurnalista de origine asiatică.
”Aş spune asta oricui mi-ar pune o întrebare rea ca aceasta”, i-a replicat şeful statului american.
Statele Unite sunt de departe cea mai îndoliată ţară din lume de noul coronavirus, cu peste 80.000 de morţi din cauza covid-19.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...