Donald Trump şi-a schimbat directorul de campanie cu patru luni înainte de alegerile prezidenţiale, într-o încercare de a se redresa, în contextul în care este criticat din toate părţile din cauza tergiversărilor sale în criza sanitară covid-19 şi a atacurilor sale împotriva celebrului imunolog Anthony Fauci, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Sunt încântat să vă anunţ că Bill Stepien a fost promovat în postul de director al campaniei Trump”, în locul lui Brad Parscale, a scris preşedintele într-o declaraţie publicată miercuri pe reţele de socializare.

Stepien era adjunctul şefului campaniei.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Însărcinat cu strategia digitală în 2016, Brad Parscale îşi păstrează această funcţie.

O redresare cu orice preţ este ceea ce vrea să obţină locatarul Casei Albe, care a anunţat pe Twitter ”veşti excelente despre vaccinuri!”, dorind să dea cu orice preţ pagina covid-19 odată cu apropierea alegerilor de la 3 noiembrie.

Însă realitatea este sumbră - numărul cazurilor declarate este în creştere în aproape 40 din cele 50 de state americane, iar California a anunţat marţi că-şi reînchide o parte a economiei.

Locatarul Casei Albe încearcă deocamdată să limiteze pagubele, după ce a încercat să-l discrediteze pe doctorul Fauci, o figură respectată şi foarte populară în Statele Unite.

Anthony Fauci denunţă de mai multe zile - cu calm - o constatare de neocolit: prin curbele infecţiei care au luat o traiectorie radical diferită faţă de cele din Europa, Statele Unite se află într-o poziţie proastă.

Inclusiv în cadrul familiei republicane se ridică voci care-l îndeamnă pe preşedintele ţării şi cercul apropiat al acestuia să abordeze problema cu seriozitate în loc să caute ţapi ispăşitori.

”Noi nu avem o problemă Fauci”, a tunat influentul senator Lindsey Graham. ”Eu am tot respectul din lume faţă de dr. Fauci şi, sincer, orice încercare de a-l destabiliza nu va fi foarte productivă”.

Casa Albă, care a difuzat în weekend, sub acoperirea anonimatului, elemente de atac împotriva omului de ştiinţă, încearcă de-acum să dea înapoi într-o anumită confuzie.

Executivul a fost obligat să se desolidarizeze de un editorial publicat de Peter Navarro, principalul consilier al lui Donald Trump în comerţ, în care l-a atacat cu o violenţă uimitoare pe dr. Fauci.

”El n-ar fi trebuit să facă asta”, a reacţionat miercuri Donald Trump în grădina Casei Albe, înainte să plece la Atlanta.

”Eu mă înţeleg bine cu dr. Fauci”, a subliniat el, după ce apăsa săptămâna trecută asupra faptului că Fauci a făcut ”multe greşeli”.

Evocând atacuri ”ciudate” ale Casei Albe împotriva sa, "Tony" Fauci şi-a exprimat uimirea în The Atlantic faţă de această strategie. ”Cred că ei îşi dau seama că nu este prudent, pentru că se întoarce împotriva lor”.

BIDEN ŞI TEXASUL

În această confuzie a intervenit Barack Obama.

”Ultimele date constituie un semnal de alarmă tragic”, a scris pe Twitter al 44-lea preşedinte din istoria Statelor Unite, fără să-l citeze pe al 45-lea, însă vizându-l în mod clar.

”Virusul nu este interesat de comunicarea politică sau de ideologie, iar cel mai bun lucru pe care-l putem face pentru economia noastră este să înfruntăm criza sanitară”, a subliniat el.

Mai degrabă discret, limitându-se la ocampanie minimalistă, Joe Biden profită din plin, pentru moment, de această dezintegrare a puterii trumpiste.

În frunte în sondaje favorabile, inclusiv în teritoriul republican, Biden denunţă ”eşecul răspunsului” lui Trump faţă de covid-19 şi îşi avansează strategia pe harta electorală.

El a difuzat marţi pentru prima oară un spot de campanie în Texas, care nu a votat cu un candidat democrat la Casa Albă din 1976 şi unde media sondajelor îl creditează la egalitate cu Donald Trump.

”Creşterea numărului de cazuri (de covid-19) provoacă frică şi reţinere”, spune el în acest spot. ”Dacă sunteţi bolnav, dacă sunteţi în dificultate, eu nu vă voi abandona”, adaugă el, pe fondul unor imagini cu salvatori care poartă măşti, părinţi şi copii şi persoane care comunică cu rude printr-un geam.

Îngrijorarea este palpabilă în tabăra republicană, în care s-a instalat o tăcere grea.

Candidatul democrat îl devansează pe preşedintele republican cu nouă puncte procentuale în media sondajelor naţionale calculată de site-ul RealClearPolitics.

El este de asemenea în frunte în cel puţin cinci state-cheie, care ar putea decide rezultatul alegerilor - Arizona, Florida, North Carolina, Pennsylvania şi Wisconsin.

Iar Donald Trump se poziţionează într-un unghi de atac care găseşte doar un ecou limitat - prezentarea adversarului său democrat drept un bătrân fără energie, manipulat de stânga radicală.

El spunea marţi, într-un lapsus care rezumă disperarea care l-acuprins că Bernie Sanders, care revendică eticheta de socialist, îl trage pe Biden către... ”dreapta”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.