Preşedintele american Donald Trump a acceptat în mod oficial nominalizarea Partidului Republican la al doilea mandat, prezentându-şi rivalul, pe democratul Joe Biden, ca pe o ameninţare la adresa ”măreţiei Americii”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cu mai puţin de 70 de zile înaintea alegerilor prezidenţiale, Donald Trump a încheiat Convenţia Naţională Republicană (RNC) rezumând bilanţul adversarului său la o serie de ”trădări” şi ”gafe”, prezentându-l drept o marionetă a ”stângii radicale”.

”Nimeni nu va fi în siguranţă în America lui Biden”, a tunat miliardarul republican într-un context de suprapunere a unor crize - sanitară, economică, socială - şi unor tensiuni rasiale care fac rezultatului scrutinului de la 3 noiembrie imprevizibil.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Joe Biden nu este salvatorul sufletului Americii (...). El şi-a petrecut întreaga carieră de partea rea a istoriei”, a lansat el, evocându-l pe fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama, ales pentru prima oară în Senat în urmă cu aproape o jumătate de secol.

Într-un discurs lung de 70 de minute, care s-a rezumat uneori la o enumerare cam monotonă a deciziilor din cei patru ani scurşi, el şi-a lăudat îndelung acţiunea - foarte criticată - împotriva covid-19 şi a prezis sfârşitul apropiat al pandemiei.

”Noi vom produce un vaccin până la sfârşitul anului şi poate chiar mai repede”, a tunat el, referindu-se la un posibil anunţ surpriză înaintea scrutinului prezidenţial în care candidează la al doilea mandat de patru ani.

”Vom învinge virusul, vom pune capăt pandemiei şi vom apărea mai puternici ca niciodată”, a mai dat asigurări al 45-lea preşedinte american, care face obiectul multor critici inclusiv în propria tabără din cauza tărăgărilor în faţa pandemiei care, a promis el o vreme, va dispărea ca prin ”miracol”.

Americanii nu apreciază deloc felul în care el gestionează această criză sanitară fără precedent, care a omorât 180.000 de oameni în Statele Unite.

Potrivit mediei sondajelor stabilită de site-ul FiveThirtyEight, 58,2% dezaprobă felul în care reacţioneazăfaţă de pandemie (38,7% aprobă).

SCENĂ INEDITĂ LA CASA ALBĂ

Larg devansat în sondajele naţionale şi dat înfrânt în numeroase state-cheie, Donald Trump repetă că anchetele de opinie nu reflectă starea de spirit a Americii şi se declară convins că va crea o surpriză, ca acum patru ani.

”Ei mă atacă pentru că eu mă bat pentru voi”, a lansat el, pozând, prin reluarea unor accente din campania din 2016, în apărător al unei Americi dispreţuite de Washington.

O scenă fără precedent - şi mult timp de negândit -: peluzele Casei Albe au fost transformate cu această ocazie în scenă de miting politic.

Rânduri de scaune albe au fost instalate pentru a primi aproximativ 1.000 de invitaţi, în faţa a două ecrane uriaşe, pe care numele Trump şi Pence şi sloganul "Make America Great Again!" au strălucit în noapte.

Fără distanţare fizică şicu puţini invitaţi purtând mască, s-a făcut totul la această mare adunare republicană pentru a se consolida ideea, împotriva consensului ştiinţific, că pandemia aparţine deja în mare parte trecutului.

Alegerea acestei clădiri federale încărcată de simboluri în vederea unui discurs eminamente politic, în serviciul unui singur partid, a provocat un val de proteste. Însă fostul om de afaceri a respins cu un dos de mâină problemele etice.

”Acesta este un loc în care eumă simt bine, este un loc în care ţara se simte bine!”.

”ANARHIŞTI ŞI JEFUITORI”

Îndelung, al 45-lea preşedinte din istoria americană, a pozat ca apărător al ”legii şi ordinii”.

”Dacă Partidul Democrat vrea să se aşeze de partea anarhiştilor, agitatorilor, răzvrătiţilor, jefuitorilor şi celor care ard steagul este treaba lor, însă, în calitate de preşedinte, eu refuz aşa ceva”, a lansat el.

”Dacă stânga ajunge la putere, ei vor demola periferiile şi vă vor confisca armele”, a mai spus el.

La începutul serii, câteva sute de manifestanţi "Black Lives Matter" (BLM) s-au adunat în faţa Casei Albe pentru a-şi striga furia şi a cere plecarea lui Donald Trump.

De mai multe zile, orăşelul Kenosha (Wisconsin), în care tânărul afroamerican Jacob Blake a fost rănit grav de un poliţist alb, este teatrul unor manifestaţii şi violenţe.

Candidatul democrat Joe Biden a denunţat în avans ceea ce el consideră o exploatare cinică a unor evenimente tragice din partea preşedintelui.

”El vede asta prin prisma profitului politic pe care-l poate obţine”, a declarat el la MSNBC. ”El speră la şi mai multă violenţă, nu la mai puţină. El toarnă gaz pe foc”.

Convenţia republicană s-a încheiat cu un spectacol de focuri de artificii cu Washington Monument pe fundal. Un decor care contrasează puternic cu cadrul, mult mai sobru, al convenţiei democrate care l-a învestit pe Joe Biden.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.