Preşedintele american Donald Trump este îngrijorat de numărul de persoane fără adăpost din California, acuzând autorităţile locale de riscul de a-şi ”distruge” oraşele, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Noi nu putem lăsa Los Angeles, San Francisco şi multe alte oraşe mari să se distrugă, lăsându-le să facă asta”, a declarat pentru presă preşedintele republican, care critică de luni de zile atât California, cât şi pe adversarii săi democraţi pe tema gestionării persoanelor fără domiciliu stabil, o problemă cronică în acest stat, totuşi foarte bogat şi progresist.

El a subliniat impactul asupra sectorului imobiliar al unei asemenea situaţii.

”Vorbesc cu locatari, în anumite cazuri oameni care vin din străinătate (...). Ei vor să plece din ţară. Nu le vine să creadă ce se întâmplă”, a tunat Donald Trump la bordul Air Force One, care l-a dus marţi la Mountain View, în apropiere de San Francisco.

Preşedintele american efectuează o vizită de două zile în California, cu scopul de a strânge fonduri pentru campania sa electorală în vederea alegerilor din 2020 şi urma să se oprească la Palo Alto, Beverly Hills şi San Diego.

”Există oameni care trăiesc de-a ungul celor mai bune autostrăzi ale noastre, ale celor mai bune străzi ale noastre, în cele mai bune holuri de intrare în imobilele noastre, imobile în care oamenii plătesc impozite colosale, în care au intrat din cauza prestigiului”, a continuat Donald Trump.

”Iar dintr-o singură lovitură ei au corturi. Sute şi sute de corturi şi oameni care trăiesc la intrarea imobilului lor de birouri. Iar ei vor să plece”, afirmă el.

”Noi vom face ceva pentru asta”, a promis preşedintele american, evocând înfiinţarea unei ”task force”, fără să facă alte precizări.

Numărul persoanelor fără adăpost este estimat, în California, la cel puţin 130.000.

Numai la Los Angeles, acest număr a crescut cu 12% în 2018, la o medie de peste 59.000 de persoane care sunt nevoite să doarmă în adăposturi de urgenţă, vehicule sau pe stradă, potrivit unor statistici oficiale.

La Los Angeles, la fel ca în alte mari oraşe californiene, fenomenul este alimentat de explozia preţului chiriilor.

Iar în pofida miliardelor de dolari din foncuri publice investite de autorităţile locale, California - a cincea economie în lume, devansând de exemplu Franţa - nu reuşeşete să rezolve această problemă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.