Administraţia preşedintelui Donald Trump a anunţat o nouă reducere drastică a cotei refugiaţilor primiţi de Statele Unite - la 15.000 de oameni în 2021 -, strângând astfel şi mai mult şurubul cu o lună înaintea alegerilor prezidenţiale americane, relatează AFP.
Departamentul de Stat american a făcut acest anunţ miercuri seara (ora loală), înainte de începerea noului an bugetar 2021 la 1 octombrie, respectând astfel termenul stabilit de lege, în urma unor critici ale Legiuitorului.
În următoarele 12 luni, un maximum de 15.000 de persoane vor putea să fie primite în ţară - mai puţin în cazul unei schimbări a administraţiei -, mai puţini decât cei 18.000 de refgiaţi primiţi în timpul anului bugetar 2020.
Acesta este cel mai mic nivel istoric - un număr foarte departe de cei 100.000 de oameni primiţi în timpul administraţiei lui Barack Obama.
Donald Trump, a cărui luptă împotriva imigraţiei este unul dintre princincipalii cai de bătaie, a suspendat primirea refugiaţilor timp de luni de zile în acest an, invocând pandemia covid-19.
Departamentul de Stat subliniază că Statele Unite vor să-i ajute astfel pe refugiaţi ”cât mai aproape posibil de locuinţele lor”, până când se vor putea întoarce acasă.
”Depunând eforturi în primul rând pentru a pune capăt conflictelor care antrenează aceste deplasări şi furnizând un ajutor umanitar în străinătate în vederea protejării şi ajutării persoanelor deplasate, putem preveni efectele destabilizatoare ale acestor deplasări asupra ţărilor afectate şi vecinilor lor”, explică într-un comunicat departamentul.
Washingtonul evocă astfel necesitatea unei ”soluţii diplomatice” în Venezuela, unde Statele Unite încearcă fără succes să-l răstoarne de la putere pe preşedintele socialist Nicolas Maduro.
Aproape cinci milioane de venzueleni şi-au părăsit ţara din 2015, fugind din calea crizei politice şi economice.
Secretarul de Stat american Mike Pompeo s-a întâlnit săptămâna trecută, în cadrul unui turneu în America de Sud, cu refugiaţi venezueleni şi şi-a exprimat aprecierea faţă de Columbia şi Brazilia, care-i găzduieşte.
Apărătorii refugiaţilor au îndemnat administraţia Trump să crească numărul celor primiţi, în contextul unor conflicte în lume şi a instabilităţii cauzate de pandemia covid-19.
Aproape 80 de milioane de persoane din întreaga lume au fost nevoite să-şi părăsească locuinţa, potrivit Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) - un număr care s-a dublat în ultimii patru ani.
Candidatul democrat la fotoliul de la Casa Albă Joe Biden s-a angajat să crească la 125.000 numărul refugiaţilor primiţi, subliniind că primirea persoanelor persecutate este una dintre valorile americane.
Campania lui Donald Trump a difuzat publicitate în care apreciază că poziţia lui Biden cu privire la refugiaţi arată că acesta este ”slab” şi că va aduce oameni din locuri ”periculoase”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...