Procurorii democraţi l-au acuzat în Senat pe Donald Trump că este o ”ameninţare” la adresa democraţiei, în încheierea unui rechizitoriu adresat atât alegătorilor americani, cât şi aleşilor însărcinaţi să judece dacă preşedintele merită să fie destituit, relatează AFP.
Cuvântul revine de-acum apărării, care se exprimă sâmbătă, începnd de la ora locală 10.00 (17.00, ora României), timp de trei ore, înainte de reluarea procesului luni. Avocaţii miliardarului dispun în total de 24 de ore, pe o perioadă de trei zile, la fel ca acuzarea.
Trump ”a folosit puterea preşedinţiei într-un fel care a compromis securitatea naţională şi a subminat integritatea procesului democratic în Statele Unite”, a acuzat procurorul-şef Adam Schiff în încheierea argumentării acuzării.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Preşedintele a ”demonstrat astfel că rămâne o ameninţare la adresa securităţii naţionale şi Constituţiei în cazul în care i se permite să rămână în funcţie”, a continuat alesul democrat, după care a făcut o apologie plină de emoţie a democraţiei americane.
”În lume suntem admiraţi, însă oamenii nu recunosc ceea ce văd”, a avertizat el.
Acuzarea a încercat de miercuri să demonstreze că Trump - al treilea preşedinte din istoria Statelor Unite judecat în vederea destituirii în Senat - a comis un ”abuz de putere” şi o ”obstrucţionare a activităţii Congresului”.
Desfăşurarea metodică a faptelor pe care au prezentat-o, întretăiată de prezentări video, referinţe istorice şi elanuri lirice, a prezentat un portret puţin măgulitor al impetuosului miliardar republican.
SOLIDARITATE
Faptele sunt puţin contestate. Donald Trump a cerut Ucrainei să ancheteze cu privire la democratul Joe Biden, adversarul său potenţial în alegerile prezidenţiale din noiembrie, în timp ce bloca un ajutor militar crucial destinat acestei ţări aflate în conflict cu Rusia.
Preşedintele a folosit mijloacele statului pentru a obliga Kievul să anunţe o anchetă cu privirenla rivalul său, cu scopul de a-l ”murdări” şi de a ”trişa în alegeri”, potrivit lui Adam Schiff.
Odată ”demascat” de intervenţia unui misterios avertizor de integritate, ”el a acţionat dur pentru a înăbuşi scandalul” şi a bloca ancheta Congresului, a acuzat alesul Hakeem Jeffries.
Obstrucţionarea miliardarului, care a interzis difuzarea unor documente saumărturii ale consilierilor săi apropiaţi, ”a fost categorică, generalizată şi fără precedent”, a acuzat alesul Val Demings.
Camera Reprezentanţilor, majoritar democrată, l-a inculpat pe preşedinte la 18 decembrie. Niciun singur republican nu a susţinut acest vot al inculpării ("impeachment").
Această solidaritate a republicanilor, majoritari în Senat (53 de mandate din 100), urmează să-i permită lui Donald Trump să fie achitat rapid.
Ea ar urma să înlăture, de asemenea, orice prezentare a unor consilieri apropiaţi preşedintelui, aşa cum vor democraţii. Opoziţia speră însă să-i afecteze imaginea, în contextul în care acesta se află în plină campanie în vederea realegerii.
”El este cine este, iar asta nu se va schimba, preşedintele Statelor Unite va continua să abuzeze de puterea pe care o are”, a avertizat Schiff.
Trump s-a plâns vineri de faptul că a ”avut de îndurat ore şi ore de minciuni, fraude şi înşelătorii”.
”Lovitura fabricată a destituirii perturbă alegerile din 2020”, şi-a exprimat el regretul pe Twitter.
”CONFLICTE DE INTERESE”
Avocaţii săi urmează să încerce acum să spargă dosarul acuzării. Avocatul personal al lui Donald Trump Jay Sekulow a promis că va ”dezminţi şi respinge” argumentele avansate şi va prezenta un ”dosar convingător”.
”Ideea comiterii unei obstrucţionări a Congresului, exercitându-ţi prerogativele, este absolut absurdă”, a apreciat el, invocând principiul separării puterii.
”Acest lucru va fi mult mai concis, mai uşor de înţeles şi neacoperit de aceleaşi informaţii care revin neîncetat”, a promis senatorul Mike Braun.
În opinia susţinătorilor săi, preşedintele poate cere în mod legitim Ucrainei să ancheteze cu privire la afacerile fiului lui Joe Biden, Hunter Biden, în această ţară cangrenată de corupţie, în contextul în care tatăl său, în calitate de vicepreşedinte al lui Barack Obama, superviza politica americană cu privire la Kiev.
”Cum putem ignora familia Biden în Ucraina? Acesta este un conflict de interese evident care ne compromite securitatea naţională”, a declarat influentul senator republican Lindsey Graham, evocând unul dintre argumentele dezvoltate de apărare.
În opinia acestui apropiat al preşedintelui, hotărârea de a-l îndepărta pe Trump de la putere le revine alegătorilor.
De la începutul efectiv al procesului, marţi, procurorii democraţi nu par să fi reuşit să-i convingă pe senatorii republicani.
Unii au fost văzuţi vineri ridicând din umeri, chicotind batjocoritor sau scobindu-se în nas după patru zile lungi de audieri. Unul dintre ei a scris un mare ”SOS” pe o foaie, vizibil de la tribuna rezervată presei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...