Tribunalul Constituţional polonez a dat undă verde unei noi însăspriri a legii avortului, deja foarte restrictivă, prin invalidarea unui articol care autoriza întreruperea voluntară a sarcinii în cazul unei malformaţii grave a foetusului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Preşedinta Curţii Julia Przylebska a declarat că legislaţia existentă care autorizează avortul în cazul foetuşilor malformaţi este ”incompatibilă” cu Constituţia poloneză.

Această hotărâre a provocat o reacţie critică imediată din partea Comisarului însărcinat cu drepturiloe omului la Consiliul Europei (CoE) Dunja Mijatovic.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Eliminarea aproape a tuturor motivelor avortului legal în Polonia echivalează practic cu o interzicere a acestuia şi încalcă drepturile omului”, denunţă într-un comunicat comisarul.

Această hotărâre ”se traduce în avorturi clandestine sau (practicate) în străinătate în cazul celor care au mijloacele să o facă şi în suferinţe suplimentare în rândul celorlalâţi”, insistă ea.

Potrivit dorinţei Partidului Ordine şi Justiţie (PiS, naţionalist, ultracatolic), hotărârea restrânge dreptul la avort numai la cazul unui pericol de moarte a femeii însărcinate, al sarcinii în urma unui viol sau unui incest.

Liderul Partidului Popular European (PPL) Donald Tusk, fostul preşedinte al Consiliului European, şi-a exprimat de asemenea idignarea faţă de acest verdict.

”Ridicarea problemei avortului şi decizia acestui pseudo-tribunal în mijlocul furtunei pandemice este mai mult decât cinism. Este o ticăloşie politică”, a scris pe Twitter fostul premier polonez.

Tribunalul Constituţional - reformat de către Guvernul PiS - este acuzat frecvent de faptul că este alcătuit din judecători loiali formaţiunii aflate la putere.

Potrivit unor date oficiale, Polonia, o ţară cu 38 de milioane de locuitori, a înregistrat în 2019 numai aproximartiv 1.100 de avorturi, dintre care majoritatea zdrobitoare autorizate din cauza unor malformaţii ireversibile ale fătului.

Potrivit unor ONG-uri, numărul avorturilor practicate în mod clandestin în Polonia sau în clinici străine ar atinge 200.000 pe an.

Numeroase femei şi organizaţii de apărarea drepturilor femeilor au protestat faţă de tentative de înăsprire a legii, însă pandemia covid-19 a complicat mobilizarea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.