Trei dintre cei 40 de deţinuţi de la baza militară americană de la Guantanamo Bay urmează să fie eliberaţi, în urma unei decizii în acest sens a unei Comisii de la Casa Albă, a anunţat avocatul unuia dintre cei trei bărbaţi - o premieră în administraţia Biden, relatează AFP.
Între cei trei deţinuţi se află pakistanezul Saifullah Paracha care, la vârsta de 73 de ani, este cel mai în vârstă prizonier de la Guantanamo, la aproape două decenii după ce Statele Unite au încarcerat sute de suspecţi în urma atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001, în ”războiul împotriva terorismului”.
Ceilalţi doi prizonieri sunt Abdul Rabbani, în vârstă de 54 de ani, tot pakistanez, şi Uthman Abdul al-Rahim Uthman, în vârstă de 40 de ani, originar din Yemen.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Azi nu este o zi obişnuită. Saifullah Paracha, în vârstă de 73 de ani, dintre care 17 petrecuţi în mod nedrept în detenţie, se va duce acasă”, a anunţat pe Twitter avocata sa, Shelby Sullivan-Bennis.
PRESIUNI ASUPRA LUI BIDEN
Avocata a confirmat că eliberarea celor trei deţinuţi a fost aprobată luni de către o Comisie de la Casa Albă.
Potrivit avocatei, eliberarea urmează să aibă loc după 30 de zile şi depinde de acorduri cu ţările lor de destinaţie.
Pakistanul a anunţat că este pregătit să-şi primească cetăţenii deţinuţi la Guantanamo.
Însă transferul deţinutului yemenit se dovedeşte complicat, din cauza situaţiei în domeniul securităţii în această ţară de la Golful Persic, devastată de un război de mulţi ani.
La fel ca mulţi alţi deţinuţi de la Guantanamo, niciunul dintre cei trei bărbaţi nu a fost inculpat în mod oficial de vreun capăt de acuzare.
Saifullah Paracha era un om de afaceri care a studiat în Statele Unite şi care deţinea o întreprindere de import-export care aproviziona vânzători cu amănuntul americani importanţi înainte să fie răpit şi arestat în Thailanda, în 2003.
El a fost acuzat de faptul că a ajutat finanţarea Al-Qaida, gruparea teroristă acuzată de atacurile de la 11 septembrie.
Încarcerat fără să fie inculpat, el şi-a clamat nevinovăţia şi iubirea faţă de Statele Unite.
Eliberarea altor şase deţinuţi a fost aprobată - a cinci dintre ei înainte ca Donald Trump să devină preşedinte în 2017.
Miliardarul republican a oprit însă procesul eliberării acestor deţinuţi după ce a devenit preşedinte.
Asupra lui Joe Biden se exercită presiuni ca deţinuţii neinculpaţi să fie eliberaţi şi să organizeze procesul a doi deţinuţi acuzaţi de legături cu Al-Qaida.
Închisoarea militară americană de la Guantanamo Bay, în Cuba, a avut aproape 800 de deţinuţi.
Dintre cei 40 de deţinuţi care se află în continuare la Guantanamo unii sunt acuzaţi de faptul că au participat în mod activ la pregătirea atacurilor teroriste de la 11 septembrie şi la alte atentate teroriste ale Al-Qaida.
Am încredere în faptul că administraţia Biden va goli Guantanamo în măsura posibilului”, a declarat Shelby Sullivan-Bennis în urma deciziei de luni.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...