Mai multe tratamente cu anticorpi de sinteză împotriva covid-19 - inclusiv al laboratoarelor Regeneron şi Roche, folosite în Franţa - nu sunt eficiente împotriva variantei omicron a SARS-CoV-2, a anunţat vineri Agenţia de Cercetare ANRS/Boli Infecţioase Emergente, relatează AFP.
Rezultate preliminare ale unor teste preclinice cu privire la eficienţa anticrpilor monoclonali împotriva variantei omcron a nouui coronavirus arată că ”ronapreve”, dezvoltat de Regeneron şi Roche, ”nu mai are o activitate semnificativă împotriva variantei omicron”, precizează într-un comunicat ANRS.
Acest amedicament combină doi anticorpi de sinteză, denumiţi monoclonali - şi anume ”casirivimab” şi ”imdevimab” - şi se administrează printr-o singură injecţie intravenoasă.
Anticorpii de sinteză sunt recomandaţi de Organizaţia Mondială a Sănărtăţii (OMS) pacienţilor în vârstă sau cu un sistem imunitar deficient.
Testele arată, de asemenea, că monoterapia ”regdanvimab” a laboratorului Regdanvimab şi terapiile cu anticorpi ”bamlanivimab/etesevimab” ale laboratorului Lilly ”nu mai au o activitate semnificativă împotriva variantei omicron”.
În schimb, două produse care au primit autorizaţie de folosire în Franţa îşi păstrează o activitate neutralizantă a noii variante, subliniază ANRS.
Este vorba despre monoterapia ”xevudy” (anticorpi sotrovimab) dezvoltaţi de către laboratoarele GSK Vir Biotechnology, ”a cărei bază de activitate este noderată”.
Acest anticorp este administrat în tratarea precoce a pacienţilor infectaţi cu factori de risc ce pot contribui la o îmbolnăvire gravă de covid-19.
Este vorba, de asemenea, despre un coctail terapeutic - ”evusheld” - al laboratorului AstraZeneca, constând în anticorpi ”tixagevimab” et ”cilgavimab” -, ”care îşi păstrează o activitate neutralzantă semnificativă în pofida unei scăderi a une activităţi mai importante”.
Acest cocteil este administrat în prevenirea formelor grave de covd-19 la pacienţi imunodeprimaţi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...