Miniştrii energiei din Uniunea Europeană au convenit luni asupra plafonării preţului la gaze, după săptămâni de discuţii pe marginea acestei măsuri de urgenţă care a divizat opiniile în blocul comunitar în încercarea de a controla criza energetică. Kremlinul a răspuns calificând plafonul drept "inacceptabil", potrivit France24.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Miniştrii energiei din Uniunea Europeană au convenit luni asupra unui plafon al preţului la gaze, după săptămâni de discuţii pe marginea acestei măsuri de urgenţă care a divizat opiniile în cadrul blocului, în timp ce încearcă să domolească criza energetică. Plafonarea este cea mai recentă încercare a celor 27 de ţări ale UE de a reduce preţurile la gaze, care au dus la creşterea facturilor de energie ale cetăţenilor şi la o inflaţie record în acest an, după ce Rusia a întrerupt cea mai mare parte a livrărilor de gaze către Europa. Miniştrii au convenit să declanşeze un plafon în cazul în care preţurile depăşesc 180 de euro pe megawatt/oră timp de trei zile pe contractul pe prima lună al centrului olandez de transfer de gaze TTF (Title Transfer Facility), care serveşte drept referinţă europeană, au declarat oficialii UE şi un document consultat de Reuters. Plafonul poate fi declanşat începând cu 15 februarie 2023, se arată în documentul care detaliază acordul final. Acordul va fi aprobat oficial de ţări în scris, după care va putea intra în vigoare.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.