Ţările care negociază un tratat global de reducere a poluării cu plastic nu au reuşit să ajungă la un acord. Peste 100 de naţiuni vor limitarea producţiei, în timp ce câţiva producători de petrol sunt pregătiţi doar să ia măsuri cu privire la deşeurile de plastic, relatează Reuters.
Cea de-a cincea reuniune a Comitetului interguvernamental de negociere (INC-5) al ONU, care trebuia să ducă la un tratat global obligatoriu, desfăşurată la Busan, în Coreea de Sud, trebuia să fie reuniunea finală.
Cu toate acestea, ţările sunt încă în dezacord cu privire la domeniul de aplicare de bază al unui tratat şi au putut conveni doar să amâne deciziile-cheie şi să reia discuţiile, denumite INC 5.2, la o dată ulterioară.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Este clar că există încă divergenţe care persistă", a declarat Inger Andersen, director executiv al Programului Naţiunilor Unite pentru mediu.
Printre cele mai controversate chestiuni s-au numărat limitarea producţiei de plastic, gestionarea produselor din plastic şi a substanţelor chimice care prezintă motive de îngrijorare, precum şi finanţarea pentru a ajuta ţările în curs de dezvoltare să pună în aplicare tratatul.
O opţiune propusă de Panama, susţinută de peste 100 de ţări, ar fi creat o cale pentru un obiectiv global de reducere a producţiei de plastic, în timp ce o altă propunere nu includea plafoane de producţie.
Liniile de fractură au fost evidente într-un document revizuit publicat duminică de preşedintele reuniunii, Luis Vayas Valdivieso, care ar putea constitui baza unui tratat,
„Un tratat care ... se bazează doar pe măsuri voluntare nu ar fi acceptabil”, a declarat Juliet Kabera, director general al Autorităţii de gestionare a mediului din Rwanda. „Este timpul să o luăm în serios şi să negociem un tratat care să fie adecvat scopului şi nu construit pentru a eşua.”
Un număr mic de ţări producătoare de produse petrochimice, precum Arabia Saudită, s-au opus ferm eforturilor de reducere a producţiei de plastic şi au încercat să folosească tactici procedurale pentru a întârzia negocierile.
"Nu a existat în niciun moment un consens", a declarat delegatul Arabiei Saudite, Abdulrahman Al Gwaiz. „Există câteva articole care, cumva, par să ajungă (în document) în ciuda insistenţelor noastre continue că nu fac parte din domeniul de aplicare”.
China, Statele Unite, India, Coreea de Sud şi Arabia Saudită au fost primele cinci ţări producătoare de polimeri primari în 2023, potrivit furnizorului de date Eunomia.
Dacă aceste divergenţe ar fi fost depăşite, tratatul ar fi fost unul dintre cele mai importante acorduri referitoare la protecţia mediului de la Acordul de la Paris din 2015.
Amânarea vine la doar câteva zile după încheierea turbulentă a summitului COP29 de la Baku, Azerbaidjan. La Baku, ţările au stabilit un nou obiectiv global de mobilizare a 300 de miliarde de dolari anual pentru finanţarea combaterii schimbărilor climatice, un acord considerat extrem de insuficient de către statele insulare mici şi multe ţări în curs de dezvoltare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.