Statele autoritariste îi vizează mai ales pe jurnaliştii în exil în campania de reprimare a cetăţenilor lor din afara frontierelor, relevă într-un raport publicat miercuri organizaţia americană de promovarea democraţiei Freedom House, care a înregistrat în perioada 2014-2023 ”112 acte fizice de represiune transnaţională împotriva unor jurnalişti, comise de 26 de guverne.” relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Voinţa acestor regimuri de a-şi proiecta aparatul coercitiv asupra cetăţenilor lor din străinătate - cunoscută sub numele de ”represiune transnaţională” - a revenit în actualitate.

Autorităţile judiciare americane au anunţat săptămâna trecută arestarea şi inculparea unui indian cu privire la faptul că a comandat un plan de asasinare la New York a unui lider separatist sikh, la instigarea unui agent al New Delhi.

AMENINŢARE ÎN CREŞTERE

Acest concept a apărut după asasinarea unui jurnalist - Jamal Khashoggi, în Consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul, în octombrie 2018 -, aminteşte Freedom House.

”Pe măsură ce atacurile împotriva presei libere şi independente cresc în lume, tot mai mulţi jurnalişti sunt obligaţi să lucreze în exil şi se confruntă cu o ameninţare tot mai mare a represiunii transnaţionale pe noul lor pământ pe care sunt găzduiţi”, se arată în raport.

În decurs de aproape zece ani, din 2014 în 2023, organizţaia a înregistrat ”112 acte fizice de represiune transnaţională împotriva unor jurnalişti, comise de 26 de guverne”, între care cele din China, Rusia, Belarus, Iran, Pakistan, Arabia saudită sau Cambodgia.

Însă ”aceste date reflectă doar o fracţiune din fenomen, multe incidente nefiind înregistrate sau fiind extrem de dificil de verificat”, subliniază ea.

”Acesta este un moment important pentru a examina ţintirea specifică a jurnaliştilor, pentru că tot mai mulţi dintre ei fug de reprimarea din ţara lor”, declară AFP o redactoră a raportului, Jessica White.

AGRESIUNI SAU ASASINATE

”Constatăm tentative fizice de a-i face pe jurnalişti să tacă, fie prin agresiuni fie prin asasinate. Însă aceste state folosesc şi alte tipuri de tactici, ca hărţuirea online, campanii de calomniere sau represalii împotriva familiei din ţară”, declară ea.

”În privinţa represiunii transnaţionale, vedem de toate: de la moderarea conţinutului, la hărţuire şi la filaj şi până la planuri de recrutare de ucigaşi plătiţi împotriva unor americani pe teritoriul american”, denunţa vineri o adjunctă a secretarului american al Justiţiei, Eun Young Choi.

În acest discurs, susţinut la două zile după dezvăluirea unui plan de asasinare a liderului separatist sikh Gurpatwant Singh Pannun, ea denunţa ”o creştere alarmantă a actelor represiunii transnaţionale” ale unor guverne străine, ”cu scopul de a aduce atingere libertăţii de exprimare şi de a-şi pedepsi criticii şi disidenţii, inclusiv în diasporele din Statele Unite”.

GARANTAREA SIGURANŢEI FIZICE

În vederea protejării jurnaliştilor în exil vizaţi, ”prima etapă este să se recunoască că este vorba despre o ameninţare specifică, pentru ca înttreaga poliţie să conştientizeze acest lucru”, declară Jessica White.

Este necesară, totodată, garantarea siguranţei fizice, subliniază ea, citând exemplul Regatului Unit sau Norvegiei, ”unde cei care sunt vizaţi de ameninţări fizice primesc ceasuri echipate cu dispozitive de alertă”.

Între recomandările pe care le face statelor democratice, Freedom House pledează în favoarea unor ”sancţiuni ţintite, coordonate şi multilaterale împotriva autorilor şi comanditarilor represiunii transnaţionale vizând jurnalişti în exil”.

Freedom House cere, în acest sens, ”interzicerea vizei şi blocarea activelor”, precizează această cercetătoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.