Talibanii au respins, marţi, acuzaţiile Naţiunilor Unite referitoare la ”regresul” în privinţa drepturilor femeilor din Afganistan de la preluarea puterii şi au asigurat că ”mii” de femei afgane ocupă funcţii publice, dar unele lucrează ”la domiciliu”, relatează AFP.
Talibanii au explicat că angajaţii mai multor ministere şi instituţii publice nu aveau voie să meargă la birou, pentru a nu contraveni interpretării talibane a regulilor islamice privind separarea sexelor, dar ”continuă să fie plătiţi” pentru munca prestată la domiciliu.
Raportul Naţiunilor Unite este ”părtinitor şi departe de a reprezenta realitatea” Mii de femei lucrează în învăţământ, învăţământ superior, sănătate (...), Vieţile femeilor nu mai sunt ameninţate în Afganistan şi nimeni nu le dezonorează”, a reacţionat într-un comunicat de presă purtătorul de cuvânt al regimului taliban, Zabihullah Mujahid.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Şeful de cabinet al Ministrului Muncii şi Afacerilor Sociale, Sharafuddin Sharaf, a declarat marţi că ”nici măcar o femeie” nu a fost concediată de când talibanii au revenit la putere.
Cu toate acestea, a explicat el, angajatele mai multor ministere şi instituţiile publice în care măsurile de segregare de gen nu au fost încă puse în aplicare nu au voie să vină la birou.
”Nu este posibil în sistemul nostru islamic ca femeile şi bărbaţii să lucreze împreună într-un birou”. Acolo unde ”nu este nevoie de ele”, colegii lor bărbaţi au responsabilitatea de a le asigura munca”, a adăugat Sharafuddin Sharaf.
Raportul special al ONU a denunţat în special ”regresul semnificativ al drepturilor femeilor şi fetelor” de la revenirea la putere a talibanilor în august 2021.
Misiunea de Asistenţă a Naţiunilor Unite în Afganistan (Manua) a acuzat, luni, autorităţile talibane că au intimidat şi hărţuit personalul de sex feminin care lucrează în ţară, în special după ce au arestat ”temporar” trei angajaţi pentru a-i supune audierilor.
O femeie a declarat pentru AFP că nu avea voie să intre în vechiul ei birou şi că trebuia să semneze un registru o dată pe săptămână într-o parcare, pentru a primi 10.000 de afgani (circa 110 euro) pe lună, mai puţin de o treime din salariul său anterior.
”De cele mai multe ori ne insultă şi ne umilesc. Nu îl putem numi salariu, pentru că nu poate finanţa nevoile unei familii”, a spus Nasria Tamkeen.
De la revenirea lor la putere, talibanii au impus reguli foarte stricte privind conduita femeilor, în special în viaţa publică. Fundamentaliştii islamişti au închis şcolile secundare pentru fete în majoritatea provinciilor.
De asemenea, le-au ordonat femeilor să se acopere complet în public, în mod ideal cu o burqa. Demonstraţiile sporadice ale femeilor au fost dispersate cu forţa, în timp ce mai mulţi apărători ai drepturilor şi critici ai regimului au fost bătuţi şi arestaţi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.