Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a sugerat miercuri, după declanşarea Brexit, că Parlamentul European va bloca orice acord pentru Brexit care nu garantează drepturile cetăţenilor europeni din Marea Britanie şi a pledat pentru negocieri corecte şi transparente.
„A nu ajunge la un acord privind drepturile cetăţenilor înseamnă a nu ajunge deloc la un acord”, a subliniat Tajani.
„În cei 60 de ani de la naşterea Uniunii am depăşit multe provocări, însă este pentru prima dată când un stat membru a decis să ne părăsească. Deşi respectăm în totalitate voinţa democratică a majorităţii (...), astăzi nu este o zi bună pentru Uniunea Europeană”, şi-a început Tajani discursul.
Preşedintele PE a anunţat că o rezoluţie privind recomandările Legislativului european privind mandatul de negociere al Consiliului European va fi supusă la vot săptămâna viitoare.
„Prioritatea Parlamentului European este să păzească interesele cetăţenilor. În acest scop, trebuie să asigurăm o retragere ordonată, prin negocieri de succes, desfăşurate cu bună credinţă, fairplay şi transparenţă totală”, a precizat el. „O ieşire ordonată este o cerere absolută şi o precondiţie pentru orice parteneriat viitorul UE-Marea Britanie. Acest lucru nu este negociabil”, a subliniat italianul.
„În condiţiile în care Marea Britanie se va bucura în continuare în totalitate de drepturile sale ca stat membru, va trebui să respecte şi obligaţiile sale prevăzute în tratat până în ultima sa zi va membru. (Eventuale – n.r.) decizii unilaterale care afectează drepturile cetăţenilor europeni înainte de retragere, peste doi ani, vor fi contrare tratatului şi, în consecinţă, ilegale”, a atras atenţia Tajani, cerând un acord bazat pe continuitate, reciprocitate şi nediscriminare.
Preşedintele Parlamentului European a insistat şi asupra faptului că Marea Britanie va trebui să îşi respecte angajamentele financiare. „Marii Britanii nu i se va cere să plătească nimic la care să nu se fi angajat”, a dat el asigurări.
Tajani a avertizat că ieşirea fără un acord va fi „un dezastru pentru toată lumea, dar mai ales pentru Marea Britanie”. El a precizat că UE nu îşi doreşte acest lucru, dar este pregătită şi pentru un astfel de scenariu.
„Trebuie să fie clar că a fi membru nu poate fi acelaşi lucru cu a nu fi membru”, a atras atenţia Tajani, care a subliniat, însă, că Marea Britanie „iese din Uniunea Europeană, nu din Europa”, cu ale cărei ţări împărtăşeşte valori comune şi cu care înfruntă provocări comune, inclusiv în domeniul securităţii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...