Taiwanul s-a pregătit miercuri pentru sosirea taifunului Gaemi: pieţele financiare au fost închise, oamenii şi-au luat liber de la muncă, zborurile au fost anulate, iar armata a fost pusă în stare de alertă în contextul prognozelor de ploi torenţiale şi vânturi puternice, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Administraţiei meteorologice centrale a insulei, Gaemi, primul taifun din acest sezon care afectează Taiwanul, este aşteptat să atingă coasta de nord-est miercuri, la începutul serii.

Clasificat în prezent ca taifun de forţă medie de către Taiwan, este probabil să traverseze Strâmtoarea Taiwan şi să lovească provincia Fujian din sud-estul Chinei vineri după-amiază târziu.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

În comitatul rural Yilan, unde taifunul va lovi mai întâi, vântul şi ploaia au prins putere, închizând restaurantele de mic dejun, iar drumurile s-au golit în mare parte.

”Acesta ar putea fi cel mai mare taifun din ultimii ani”, a declarat pentru Reuters căpitanul unei bărci de pescuit Hung Chun, adăugând că portul Suao din Yilan era plin de bărci care căutau adăpost.

”Se îndreaptă direct spre coasta de est şi, dacă va ajunge aici, pagubele vor fi enorme”, a adăugat sursa citată.

Cursurile în şcoli au fost suspendate, majoritatea oamenilor şi-au luat liber de la muncă, iar străzile capitalei Taipei sunt aproape pustii în timpul orei de vârf, pe fondul ploii torenţiale.

Ministerul Transporturilor a declarat că aproape toate zborurile interne au fost anulate, împreună cu 201 zboruri internaţionale. Toate operaţiunile feroviare se vor opri de la prânz (0400GMT), dar serviciile feroviare de mare viteză care leagă nordul şi sudul Taiwanului vor continua să funcţioneze.

Cu toate acestea, TSMC, cel mai mare producător contractual de cipuri din lume şi un furnizor important pentru Apple, a declarat că se aşteaptă ca fabricile sale să menţină producţia normală în timpul taifunului, adăugând că a activat procedurile de pregătire de rutină.

SOLDAŢI ÎN AŞTEPTARE

Unele comitate muntoase din centrul şi sudul Taiwanului sunt aşteptate să înregistreze precipitaţii totale de până la 1.800 mm în timpul taifunului, a declarat Administraţia meteorologică.

Peste 2.000 de persoane au fost evacuate din zonele montane slab populate care sunt expuse unui risc ridicat de alunecări de teren din cauza ploilor torenţiale.

Ministerul taiwanez al Apărării a declarat că este pregătit să acorde asistenţă în caz de dezastru şi a pus la dispoziţie 29.000 de soldaţi.

În timp ce taifunul a restrâns drastic jocurile de război anuale Han Kuang din acest an, acestea nu au fost anulate, exerciţiile cu foc real având loc miercuri dimineaţă, conform programului, pe insulele Penghu din Strâmtoarea Taiwan.

Se preconizează că taifunul va ajunge în Fujian (China) joi târziu.

Gaemi, cu un sistem noros care acoperă Pacificul de Vest, nordul Filipinelor şi părţi ale Mării Chinei de Sud, este aşteptat apoi să se întoarcă spre nord, aducând ploi în provincii precum Hubei, Henan şi chiar Hebei.

Gaemi va începe să îşi piardă din putere şi structură pe măsură ce se deplasează deasupra uscatului, însă rămăşiţele sale ar putea aduce încă zile întregi de precipitaţii în provinciile din nordul Chinei, care în urmă cu doar un an au fost lovite de ploi istorice din cauza unui taifun şi au suferit pierderi economice record.

Gaemi şi un muson de sud-vest au adus ploi abundente miercuri în regiunea capitalei filipineze şi în provinciile nordice, determinând autorităţile să întrerupă lucrul şi cursurile, în timp ce tranzacţiile bursiere şi valutare au fost suspendate.

Deşi taifunurile pot fi extrem de distructive, Taiwanul se bazează, de asemenea, pe ele pentru a umple rezervoarele după lunile de iarnă tradiţional mai uscate, în special pentru partea de sud a insulei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.