Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat, duminică dimineaţă, că a reperat 35 de aeronave militare chineze, inclusiv avioane de luptă şi bombardiere, care zburau spre sudul insulei în drum spre exerciţii în Pacific, aceasta fiind a doua zi consecutivă în care ministerul a raportat o astfel de activitate, relatează Reuters.
China, care consideră Taiwanul guvernat în mod democratic ca fiind propriul său teritoriu, în ciuda obiecţiilor ferme ale guvernului de la Taipei, îşi trimite în mod regulat armata în spaţiul aerian şi în apele din jurul insulei pentru a-şi afirma pretenţiile de suveranitate.
Ministerul chinez al Apărării nu a răspuns unei solicitări de comentarii cu privire la aceste misiuni, raportate cu doar câteva zile înainte de alegerile prezidenţiale americane de marţi.
Statele Unite sunt obligate prin lege să ofere Taiwanului mijloacele de a se apăra, iar vânzările de arme către Taipei, inclusiv un sistem de rachete în valoare de 2 miliarde de dolari anunţat luna trecută, înfurie Beijingul.
Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că duminică, la ora 09:00 (01:00 GMT), a detectat 37 de aeronave militare chineze, inclusiv avioane de luptă J-16, bombardiere cu capacitate nucleară H-6 şi drone.
Dintre aceste aeronave, 35 au zburat spre sud-vestul, sudul şi sud-estul Taiwanului în vestul Pacificului pentru a efectua antrenamente cu rază lungă de acţiune, a declarat ministerul, adăugând că şi-a trimis propriile forţe pentru a monitoriza situaţia.
Sâmbătă, ministerul a declarat că China a efectuat o altă „patrulă comună de pregătire pentru luptă” cu nave de război şi aeronave în apropierea Taiwanului.
Luna trecută, China a organizat manevre de război la scară largă în jurul Taiwanului ca avertisment privind „actele separatiste”, care au fost condamnate de guvernele taiwanez şi american.
Beijingul nu îl apreciază pe preşedintele taiwanez Lai Ching-te, care a preluat funcţia în luna mai, descriindu-l drept un „separatist”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Acesta susţine că doar poporul taiwanez îşi poate decide propriul viitor şi a propus în mai multe rânduri discuţii cu Beijingul, dar acestea au fost respinse.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.