Ministerul Apărării din Taiwan a raportat joi 35 de aeronave chineze detectate în jurul insulei în 24 de ore, după mai multe intruziuni de la învestirea la Taipei a noului preşedinte Lai Ching-te, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şapte nave au fost, de asemenea, reperate în 24 de ore, până la 06:00 joi (22.00 GMT miercuri), potrivit ministerului.

China revendică Taiwan ca parte a teritoriului său şi a declarat că nu va renunţa niciodată la utilizarea forţei pentru a prelua conctrolul asupra insulei democratice.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

În ultimii ani, a intensificat presiunea asupra Taipeiului şi a organizat exerciţii militare în jurul insulei în luna mai, după învestirea lui Lai Ching-te, pe care Beijingul îl consideră un "separatist periculos".

În timpul manevrelor militare din jurul Taiwan, Beijingul a mobilizat nave şi avioane militare încărcate cu muniţie reală, susţinând că a fost o "pedeapsă severă" împotriva "separatiştilor".

Potrivit Ministerului taiwanez al Apărării, armata chineză a trimis într-o singură zi până la 62 de avioane militare în jurul Taiwanului.

După aceste manevre, Beijingul a promis că presiunea militară asupra insulei va continua "atâta timp cât provocările legate de independenţa Taiwanului continuă".

Preşedintele Lai a declarat luni că Beijingul nu are "niciun drept să pedepsească" tawanezii, ca urmare a includerii, săptămâna trecută, a pedepsei cu moartea în noile sancţiuni penale care vizează presupuşii secesionişti tawanezi.

Legăturile dintre cele două părţi se vor deteriora dacă China "nu acceptă existenţa Republicii Chineze şi nu se angajează în schimburi (...) cu guvernul legitim şi ales în mod democratic din Taďwan", a adăugat dl Lai, referindu-se la ŕ Taďwan după numele pe care insula şi-l dă în mod oficial.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.