Sute de locuitori din Beirut şi-au părăsit casele duminică seară, după ce în capitala libaneză s-au auzit mai multe explozii, Israelul avertizând anterior că se pregăteşte să atace ţinte legate de operaţiunile financiare ale grupului libanez Hezbollah şi le-a cerut oamenilor să plece imediat acele zone, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Coloane dense de fum negru se ridicau în aer după cel puţin 10 explozii. Martorii oculari, care au vorbit sub rezerva anonimatului, au declarat că o clădire situată în cartierul Chiyah din suburbiile sudice ale Beirutului a fost redusă la ruine, iar puţinele persoane aflate în zonă au fugit înainte de explozie, fără a se înregistra victime.

Nu au existat informaţii imediate cu privire la cauza exploziilor sau detalii suplimentare cu privire la eventuale victime. Martorii au declarat că grupurile de oameni panicaţi au aglomerat străzile şi au provocat blocaje în trafic în unele părţi ale Beirutului, încercând să ajungă în cartiere considerate mai sigure.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Un purtător de cuvânt militar israelian a declarat anterior, într-o declaraţie postată pe platforma  X, că „va începe să atace infrastructura aparţinând Asociaţiei Hezbollah Al-Qard Al-Hassan. Îndepărtaţi-vă imediat de ea”, le-a cerut el.

Asociaţia Al-Qard al-Hassan - despre care SUA au afirmat că este folosită de Hezbollah pentru a-şi gestiona finanţele - are mai mult de 30 de filiale în Liban, dintre care 15 în zonele dens populate din centrul Beirutului şi în suburbiile sale.

Nu a existat nicio declaraţie imediată din partea organizaţiei, a Hezbollah sau a guvernului libanez, menţionează Reuters.

Întrebat de jurnalişti dacă filialele ar putea fi considerate ţinte militare, un înalt oficial al serviciilor secrete israeliene a declarat: „Scopul acestui atac este de a viza capacitatea Hezbollah de a funcţiona economic atât în timpul războiului, cât şi după aceea, de a reconstrui şi de a se reînarma a doua zi.”

Israelul şi-a intensificat campaniile militare atât în Gaza, cât şi în Liban, la câteva zile după ce uciderea liderului Hamas, Yahya Sinwar, reaprindea speranţele unei deschideri de negocieri pentru încetarea focului careă să pună capăt unui conflict de mai bine de un an.

Mai devreme duminică, Israelul a declarat că a lovit sediul central al serviciilor de informaţii ale Hezbollah şi un atelier subteran de armament din Beirut. Avioanele de vânătoare au ucis trei comandanţi Hezbollah, a declarat armata israeliană.

Hezbollah, la rândul său, a declarat că a tras rachete asupra forţelor israeliene din Liban şi asupra unei baze din nordul Israelului.

Pe de altă parte, un colonel israelian în vârstă de 41 de ani a fost ucis, iar un alt ofiţer a fost rănit în luptele din nordul Gaza, duminică, a declarat armata israeliană. Presa a relatat că un dispozitiv exploziv a sărit în aer sub un tanc.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.