Mii de protestatari antirasişti au ieşit pe străzile din Regatul Unit miercuri seară pentru a contracara o serie de mitinguri planificate de extrema dreaptă care voia să vizeze centrele de imigrare, în ceea ce se prefigura a fi o nouă seară de revolte antiimigranţi, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După zile de violenţe stimulate de dezinformarea online în legătură cu un atac mortal pus pe seama unui solicitant de azil islamist, poliţia s-a pregătit miercuri seara pentru o nouă noapte de agitaţie.

Pe reţelele sociale, grupurile de extremă dreapta au chemat la proteste care să vizeze centrele de procesare a vizelor şi birourile avocaţilor specializaţi în imigraţie din peste 100 de locuri din întreaga ţară începând cu ora locală 20.00 (22.00, ora României). Dar până la căderea serii, mii de contramanifestanţi se adunaseră în mai mult de o duzină de oraşe pentru a păzi centrele de imigrare şi pentru a preveni ca acestea să fie vizate de extrema dreaptă.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

"Noi suntem mult, mult mai mulţi decât voi", au scandat mulţimile la demonstraţiile antirasiste din întreaga ţară, susţinute de o prezenţă a poliţiei mult mai puternică decât în weekend şi practic fără niciun semn de susţinători ai extremei drepte.

Nu este încă clar dacă contramanifestaţiile de miercuri reprezintă un punct de cotitură, însă temerile legate de o nouă noapte de tulburări s-au potolit pentru moment. Eşuarea protestelor planificate va fi o uşurare majoră pentru noul guvern laburist şi pentru comunităţile care s-au pregătit pentru ce era mai rău, notează CNN. Poate fi, de asemenea, un semn că mulţi au fost descurajaţi să iasă în stradă, după ce protestele anterioare ale extremei drepte au devenit violente şi sute de protestatari au fost arestaţi în weekend, unii dintre ei primind deja pedepse cu închisoarea.

Cele mai grave violenţe din ultima săptămână au fost concentrate în nordul Angliei. Duminică, în Rotherham, manifestanţii de extremă dreapta au incendiat un hotel folosit pentru a găzdui solicitanţi de azil, în timp ce peste 200 de persoane se ascundeau în interior. Mulţimi mari de oameni care strigau "Ajunge!" şi "Scoateţi-i afară" au fost, de asemenea, văzute ciocnindu-se cu poliţia în alte câteva oraşe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.