În alocuţiunea sa de deschidere a summitului aniversar al NATO pe care îl găzduieşte la Washington, preşedintele Joe Biden, aflat în defensivă pe plan intern, a anunţat marţi trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, iar Casa Albă a publicat textul unei declaraţii comune în acest sens semnate de cinci lideri din NATO, între care preşedintele Klaus Iohannis, şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Rusia nu va învinge", a declarat cu tărie preşedintele american într-un discurs foarte aşteptat, după ce fuseseră ridicate întrebări cu privire la capacitatea sa de a apăra culorile taberei democrate cu patru luni înainte de alegerile prezidenţiale americane.

El a participat marţi alături de liderii sau reprezentanţii acestora din cele 32 de ţări NATO la o ceremonie care marchează cea de-a 75-a aniversare a Alianţei Atlantice.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Într-o declaraţie comună, mai multe ţări NATO, printre care Statele Unite şi România, au confirmat trimiterea către Ucraina a unui total de cinci sisteme antiaeriene, dintre care patru baterii Patriot. Acest sistem de rachete sol-aer de concepţie americană este deosebit de eficient în interceptarea rachetelor balistice ruseşti. Al cincilea sistem de apărare aeriană anunţat marţi este o baterie de SAMP/Ts, un sistem de rachete franco-italian, pe care Italia se declarase deja pregătită să le livreze.

Şi România anunţase deja trimiterea unei baterii Patriot, conform unei decizii a CSAT luate luna trecută. În declaraţia comună publicată de Casa Albă, elementul de noutate este încă o baterie Patriot donată de Statele Unite. Aceasta reprezintă o schimbare faţă de ceea ce i s-a promis Kievului în ultimele săptămâni, după apelurile repetate ale preşedintelui Volodimir Zelenski, notează AFP.

Aliaţii s-au angajat, de asemenea, să furnizeze mai multe sisteme Patriot sau sisteme echivalente "în acest an" şi "zeci" de sisteme tactice de apărare aeriană "în următoarele luni".

În plus, Statele Unite vor reprograma livrarea unor baterii de rachete deja programate, astfel încât Kievul să poată dispune de "sute de interceptoare sol-aer suplimentare pe parcursul anului viitor", potrivit declaraţiei comune a Statelor Unite, Ţărilor de Jos, României, Germaniei, Italiei şi Ucrainei.

"Mesajul nostru către Moscova şi către întreaga lume este clar: sprijinul nostru pentru Ucraina este puternic şi neclintit" - transmit cei cinci lideri din NATO în finalul declaraţiei lor comune.

TEXTUL INTEGRAL AL DECLARAŢIEI

Declaraţie comună privind întărirea apărării aeriene a Ucrainei a preşedintelui SUA, Joseph R. Biden, premierului olandez Dick Schoof, cancelarului german Olaf Scholz, premierului italian Giorgia Meloni, preşedintelui român Klaus Iohannis şi preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski:

"Ne-am angajat să furnizăm Ucrainei capacităţi suplimentare de apărare aeriană pentru a se apăra de agresiunea continuă a Rusiei, inclusiv de atacurile deliberate ale Rusiei asupra oraşelor ucrainene şi a infrastructurii civile şi critice.

Astăzi, anunţăm că, în mod colectiv, furnizăm Ucrainei sisteme strategice de apărare aeriană suplimentare, inclusiv baterii Patriot suplimentare donate de Statele Unite, Germania şi România; componente Patriot donate de Ţările de Jos şi alţi parteneri pentru a permite funcţionarea unei baterii Patriot suplimentare; şi un sistem SAMP-T suplimentar donat de Italia.

Aceste cinci sisteme strategice de apărare aeriană vor contribui la protejarea oraşelor, civililor şi soldaţilor ucraineni, iar noi ne coordonăm îndeaproape cu guvernul ucrainean, astfel încât aceste sisteme să poată fi utilizate rapid.

Lucrăm la anunţarea în acest an a altor sisteme strategice de apărare aeriană pentru Ucraina.

În plus, în lunile următoare, Statele Unite şi partenerii intenţionează să furnizeze Ucrainei zeci de sisteme tactice de apărare aeriană, inclusiv NASAMS, HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS şi sisteme Gepard. Aceste sisteme vor extinde şi consolida în continuare acoperirea de apărare aeriană a Ucrainei. Mai mulţi aliaţi - inclusiv Canada, Norvegia, Spania şi Regatul Unit - vor continua să joace un rol esenţial în furnizarea acestor sisteme, iar mulţi alţi susţinători ai Ucrainei vor contribui la furnizarea de interceptoare.

În ceea ce le priveşte, Statele Unite vor modifica secvenţa livrărilor planificate din livrările militare externe de interceptoare critice de apărare aeriană, în coordonare cu partenerii, astfel încât acestea să fie livrate Ucrainei, furnizând Ucrainei sute de interceptoare de apărare aeriană suplimentare în cursul anului următor.

Pe măsură ce consolidăm apărarea aeriană a Ucrainei, suntem recunoscători coaliţiei de peste 50 de ţări care continuă să ofere asistenţă de securitate Ucrainei, precum şi Iniţiativei de acţiune imediată privind apărarea aeriană - în cadrul căreia partenerii s-au angajat să sprijine apărarea aeriană a Ucrainei cu peste 1 miliard de dolari - şi Coaliţiei privind capacitatea integrată de apărare aeriană şi antirachetă, condusă de Germania şi Franţa.

De asemenea, salutăm activitatea NATO de sprijinire a eforturilor Ucrainei de a dezvolta o arhitectură integrată de apărare antiaeriană şi antirachetă interoperabilă cu NATO.

Mesajul nostru către Moscova şi către întreaga lume este clar: sprijinul nostru pentru Ucraina este puternic şi neclintit".

 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.