Suedia şi Iranul au efectuat sâmbătă un schimb de prizonieri, au declarat oficialii, Suedia eliberând un fost oficial iranian condamnat pentru rolul său într-o execuţie în masă din anii 1980, în timp ce Iranul a eliberat doi suedezi deţinuţi acolo, transmite Reuters.
Schimbul de prizonieri a fost mediat de Oman, a declarat Ministerul de Externe al ţării, într-un comunicat.
Suedia l-a eliberat pe fostul oficial iranian Hamid Noury, a declarat principalul oficial al Iranului pentru drepturile omului,pe platforma de socializare X.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Noury, care a fost condamnat pentru rolul său în execuţia în masă a prizonierilor politici în Iran, în 1988, se va întoarce în Iran în câteva ore, a adăugat oficialul.
Separat, premierul suedez Ulf Kristersson a declarat că cetăţenii suedezi Johan Floderus şi Saeed Azizi, care fuseseră reţinuţi în Iran, se aflau într-un avion cu destinaţia Suedia.
"Iranul i-a folosit pe amândoi ca pioni într-un joc cinic de negocieri cu scopul de a-l elibera pe cetăţeanul iranian Hamid Noury din închisoarea din Suedia. El este condamnat pentru crime grave comise în Iran în anii 1980", a spus Kristersson.
El a mai spus că ”În calitate de prim-ministru, am o responsabilitate specială pentru siguranţa cetăţenilor suedezi. Prin urmare, guvernul a lucrat intens la această problemă, împreună cu serviciile de securitate suedeze care au negociat cu Iranul”.
Kristersson a confirmat într-un videoclip publicat de guvern că Noury era acum transportat înapoi în Iran.
Kristersson a refuzat să ofere detalii suplimentare cu privire la aceste consideraţii, invocând preocupări de securitate.
Noury, în vârstă de 63 de ani, a fost arestat pe un aeroport din Stockholm în 2019 şi ulterior condamnat la închisoare pe viaţă pentru crime de război pentru execuţia în masă şi torturarea deţinuţilor politici la închisoarea Gohardasht din Karaj, Iran, în 1988. El a negat acuzaţiile.
Floderus a fost arestat în Iran în 2022 şi acuzat de spionaj pentru Israel şi ”corupţie pe pământ”, o crimă care poartă pedeapsa cu moartea.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.