Suedia - care foloseşte o strategie mai puţin strictă decât ţările europene în lupta împotriva covid-19 - a anunţat luni că limitează adunările publice la maximum opt persoane, în urma unei intensificări a contaminărilor, o premieră de la începutul pandemiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Adunările - la care până până în prezent puteau participa între 50 şi 300 de persoane - urmează să fie reduse la opt persoane, începând de la 24 noiembrie, o măsură ”necesară” în vederea unei reduceri a numărul infectărilor, a anunţat într-o conferinţă de presă premierul Stefan Löfven.

”Nu mergeţi la sala de sport, nu mergeţi la bibliotecă, nu organizaţi cine şi nici petreceri. Anulaţi!”, a îndemnat el.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Aceasta este una dintre rarele interdicţii hotărâte în această ţară scandinavă - a cărei strategie atipică a plasat-o în ultimele luni în centrul atenţiei întregii lumi.

Regatul suedez, cu o populaţie de 10,3 milioane de locuitori, a recurs la o strategie sanitară fără mască de protecţie, fără carantină, fără închiderea magazinelor şi şi-a îndemnat populaţia să-şi limiteze contactele şi să muncească de la distanţă cât mai mult posibil.

Aceste ”recomandări” au valoare de regulă, dar nu s-au impus măsuri coercitive şi nici sancţiuni - cu excepţia restrângerii numărului participanţilor la adunări publice.

În sfera privată, această măsură privind restrângerea adunărilor are, de asemenea, valoare de recomandare şi nu este o interdicţie în sensul strict.

Restaurantele şi barurile continuă, de asemenea, să primească peste opt persoane - dar nu mai mult de opt persoane la o masă.

În cel de-al doilea val, autorităţile suedeze au introdus deja, luna trecută, noi recomandări la nivel regional mai stricte, care constau în limitarea contactelor în afara locuinţei şi evitarea locurilor închise.

Ele vizează de-acum cea mai mare parte a ţării.

Executivul a anunţat săptămâna trecută că interzice vânzarea de alcool începând de la ora locală 22.00 - până în februarie.

La Stockholm şi la Göteborg (vest), vizitele în aziluri de bătrâni - foarte afectate în primul val al pandemiei - au fost din nou interzise.

Bilanţul morţilor din cauza covid-19 a început să crească în ultimele zile în Suedia.

Vineri, când s-au publicat ultimele date, s-au anunţat aproape 6.000 de contaminări şi 42 de morţi din cauza covid-19.

Bilanţul total al pandemiei a crescut la 177.000 de cazuri şi 6.164 de morţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.