Medicul Anthony Fauci, care a condus răspunsul Statelor Unite la focarele de boli infecţioase încă din anii 1980 şi consilier medical principal al preşedintelui Biden, se va retrage până la sfârşitul actualului mandat al preşedintelui Joe Biden, a declarat acesta în interviuri acordate luni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În vârstă de 81 de ani, Fauci a declarat pentru Politico şi CNN că se va retrage din funcţia de director al Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID) pentru a urma alte căi, undeva înainte de ianuarie 2025. 

"Evident, nu poţi continua la nesfârşit. Vreau să fac alte lucruri în cariera mea, chiar dacă sunt la o vârstă destul de înaintată", a declarat Fauci, care este şi principalul consilier medical al lui Biden, pentru CNN. 

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

El a declarat pentru Politico că nu intenţionează să rămână în funcţie suficient de mult timp pentru a vedea Covid-19 eradicat, deoarece boala nu va dispărea curând. 

"Cred că vom trăi cu asta", a spus Fauci, care a fost numit director al NIAID al National Institutes of Health în 1984 şi a lucrat sub şapte preşedinţi. 

Când Covid s-a răspândit pentru prima dată la nivel mondial din China el a devenit o sursă de încredere de informaţii sigure, liniştind publicul cu comportamentul său calm şi profesoral în timpul apariţiilor frecvente în mass-media. 

Dar opiniile sale sincere cu privire la eşecurile Americii de a face faţă virusului l-au adus pe Fauci în conflict cu fostul preşedinte Donald Trump.  

Fauci trăieşte acum cu protecţie de securitate după ce familia sa a primit ameninţări cu moartea şi hărţuire.  

Dar el a fost conciliant faţă de fostul său duşman Trump în interviul acordat de Politico. 

 "Am dezvoltat o relaţie interesantă", a spus italo-americanul. 

"Doi tipi din New York, diferiţi în opiniile şi ideologia lor, dar totuşi, doi tipi care au crescut în aceleaşi medii din acest oraş. Cred că suntem înrudiţi unul cu celălalt din acest punct de vedere", a adăugat medicul. 

În timpul anilor 1980, Fauci a devenit un paratrăsnet pentru criticile potrivit cărora guvernul nu făcea suficient de mult pentru a stăvili creşterea numărului de cazuri de HIV-SIDA - dar mai târziu a forjat o colaborare strânsă cu activiştii. 

Printre realizările sale se numără punerea în aplicare a unui sistem accelerat care a extins accesul la medicamente antiretrovirale şi colaborarea cu fostul preşedinte George H.W. Bush pentru a aloca mai multe resurse. 

Sub preşedinţia lui George W. Bush, Fauci a fost arhitectul Planului de urgenţă al preşedintelui pentru ajutorarea bolnavilor de SIDA (PEPFAR), creditat cu salvarea a milioane de vieţi în Africa subsahariană. 

În calitate de om de ştiinţă, el este creditat pentru dezvoltarea unor tratamente eficiente pentru boli inflamatorii care anterior erau fatale, precum şi pentru contribuţiile sale la înţelegerea modului în care HIV distruge apărarea organismului. 

În ciuda numeroaselor sale îndatoriri, el continuă să trateze pacienţi la Centrul clinic al NIH din Bethesda, Maryland. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.