Statele Unite au îndemnat sâmbătă, la ONU, toate ţările ”să fie alături de forţele libertăţii” ale lui Juan Guaido în Venezuela, încurajate de o susţinere europeană mai fermă şi la o împingere în minoritate a Rusiei, care continuă să-l apere pe Nicolas Maduro, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Nu ne puneţi la încercare hotărârea”, a tunat şeful diplomaţiei americane, adresând-se preşedintelui venezuelean - pe care Washingtonul nu-l mai recunoaşte -, pe tema protecţiei de asigurat diplomaţilor americani în Venezuela, a căror expulare a fost dispusă.

Nicolas Maduro conduce un ”stat mafiot ilegitim”, a mai denunţat Mike Pompeo într-o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, convocată la solicitarea Statelor Unite şi pe care Rusia a încercat, în zadar, să o împiedice să aibă loc.

Cu puţin înaintea acestei sesiuni, Madridul, Parisul şi Berlinul şi-au înăsprit puternic tonul şi i-au dat - în mod coordonat - un ultimatum lui Maduro. Aceste capitale au anunţat că ele îl vor recunoaşte pe opozantul Guaido ca ”preşedinte” al Venezuelei, în cazul în care nu se convoacă alegeri în termen de ”opt zile”.

Uniunea Europeană a anunţat că ”va lua măsuri” în cazul în care nu sunt convocate alegeri ”în zilele următoare”. Unele state membre UE - precum Grecia - continuă însă să-l susţină pe Maduro.

La New York, Rusia şi China au blocat, în acelaşi timp, un proiect american de declaraţie a Consiliului de Securitate al ONU prin care acesta urma să-şi exprime ”o susţinere deplină” faţă de Adunarea Naţională venezueleană condusă de Juan Guaido, potrivit unui text la care AFP scrie că a avut acces.

Moscova a eşuat, însă să împiedice organizarea reuniunii Consiliului de Securitate al ONU, obţinând, în cadrul unui vot de procedură, doar susţinerea Chinei, Africii de Sud şi Guineei Ecuatoriale, în contextul în care avea nevoie de nouă din cele 15 voturi ale membrilor celei mai înalte instanţe ONU pentru a-şi atinge obiectivul.

ACUZAŢII RUSE

Ambasadorul rus la ONU Vasili Nebenzia a acuzat ”Statele Unite şi aliaţii lor că vor să-l răstroarne (de la putere) pe preşedintele” Venezuelei.

Denunţând o ”lovitură de stat”, diplomatul rus a subliniat că criza venezuleană ţine de o ”situaţie internă” în Venezuela.

În răspunsul său, secretarul de Stat al lui Donald Trump Mike Pompeo a subliniat că ”regimul lui Nicolas Maduro îşi reprimă poporul” de ani de zile. Mii de venezueleni fug, destabilizând regiunea, a insistat el.

”Peru a primit 700.000 de refugiaşi”, a confirmat Lima, membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU, în timp ce Regatul Unit a subliniat că ”socialismul lui Maduro a distrus o întreagă ţară”.

Alt membru nepermanent, Guineea Ecuatorială, i-a cerut secretarului general al ONU Antonio Guterres să-şi asume un rol de mediator pentru a pune capăt crizei din Venezuela.

În cursul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU, ministrul de Externe al lui Nicolas Maduro Jorge Arreaza urma să denunţe în mod deschis abordarea americană faţă de ţara sa.

Statele Unite sunt singurul dintre cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate care l-a recunoscut în mod oficial pe Guaido ca ”preşedinte”.

În contextul în care o intensă activitate diplomatică are loc în jurul acestei crize a gigantului petrolier din America Latină, un conflict dur are loc între Juan Guaido, în vâestă de 35 de ani, preşedintele Parlamentului, care s-a autoproclamat ”preşedinte” interimar, şi Nicolas Maduro, învestit la 10 ianuarie în al doilea mandat, considerat ”ilegitim” de către Statele Unite, UE şi cea mai mare parte a ţărilor din America Latină.

Maduro a făcut un gest de deschidere şi i-a propus rivalului său să se întâlnească. Însă oferta i-a fost respinsă vineri de către Guaido, care vorbea în faţa câtorva sute de susţinători într-o piaţă la Chacao, în estul Caracasului.

”Reprimarea, când nu dă rezultat, se transformă în fals dialog”, a apreciat Guaido. El şi-a continuat ofensiva contra lui Maduro, îndemnând la o ”mare mobilizare” în stradă săptămâna viitoare.

26 DE MORŢI

Nicolas Maduro, care poate conta pe susţinerea armatei, a îndemnat, la rândul său, la ”rebeliune populară împotriva unei lovituri de stat” acuzând Washingtonul că este instigatorul acesteia. ”Poporul în stradă!”, a tunat el.

Mişcările de protest faţă de regim s-au soldat cu 26 de morţi în decurs de patru zile, potrivit unui ONG, Observatorio Venezolano de Conflictividad Social.

Agravarea crizei politice are loc în plin haos economic în această ţară petrolieră, odinioară prosperă dar care acum este afectată de penurii importante de hrană şi medicamente şi de o hiperinflaţie care ar urma, potrivit Fondului Monetar Internaţional (FMI) să atingă 10.000.000% în 2019.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.