Statele Unite au sancţionat joi Organizaţia Iraniană a Energiei Atomice (OIEA) şi pe directorul acesteia, însă au atorizat întreprinderi ruse, chineze şi europene implicate în lupta împotriva proliferării nucleare în Iran să îşi continue activităţile în această ţară, declară surse diplomatice pentru Reuters.
Administraţia Trump urmează astfel să acorde derogări care le vor permite întreprinderilor neamericane să continue să coopereze cu OIEA fără să fie vizate de sancţiunile restabilite şi înăsprite de Statele Unite după ce s-au retras în mai 2018din Acordul de la Vinea din 2015 în dosarul nuclear iranian, precizează sursele citate.
O prelungire - pe o perioadă de două luni - a acestor derogări urmează să permită, între altele, o continuare a lucrărilor în domeniul neproliferării la reactoarele de cercetare cu apă grea de la Arak, la cel de la Teheran şi la Centrala Nucleară de la Bushehr.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Au existat divergenţe între Trezoreria americană şi Departamentul de Stat. Trezoreria a câştigat. Există o voinţă de înăsprire a sancţiunilor. Este, aşadar, o surpriză, însă alţii consideră derogările vitale în vederea garantării neproliferării”, a declarat un diplomat occidental bine informat pentru Reuters.
Un membru al administraţiei Trump a confirmat că derogările urmează să fie prelungite.
Sancţiunile impuse OIEA şi directorului acesteia Ali Akbar Salehi, pe care le Departamentul Trezoreriei le-a anunţat joi, urmează să aibă consecinţe asupra activităţilor nucleare civile şi achiziţionării materialelor necesare instalaţiilor vizate de derogări.
Unii politicieni de la Washington se opuneau unei prelungiri a derogărilor, care tranşează cu campania ”presiunii maxime” a lui Donald Trump vizând să oblige Teheranul să negocieze un nou acord.
Potrivit diplomatului occidental citat, Statele Unite au ales probabil să prelungească derogările la centrala de la Bushehr întrucât compania rusă implicată acolo furnizează de asemenea combustibil nuclear unor instalaţii americane.
Derogările care privesc instalaţia de Fordo au fost suspendate în noiembrie, când Teheranul a dispus reluarea îmbogăţirii uraniului în această instalaţie subterană.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...