Oficialii americani depun eforturi intense pentru a obţine eliberarea ostaticilor deţinuţi de militanţii Hamas în Gaza, dar nu există nicio garanţie de succes sau un termen, a declarat vineri un înalt oficial al administraţiei Biden, scrie Reuters.
Oficialul, care a informat jurnaliştii sub rezerva anonimatului, a declarat că există un "angajament indirect" care vizează găsirea unei modalităţi de eliberare a ostaticilor, dar că munca este extrem de dificilă.
Hamas, care conduce Fâşia Gaza palestiniană, a ucis 1.400 de persoane şi a luat ostatici peste 240 de persoane într-un atac din 7 octombrie în sudul Israelului.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Mulţi dintre ostatici sunt încă reţinuţi în Gaza, unde armata israeliană a lansat atacuri aeriene şi un asalt terestru şi a impus un asediu. Oficialii din domeniul sănătăţii din Gaza spun că peste 9.250 de palestinieni au fost ucişi.
Oficialul a declarat că ar fi nevoie de o "pauză foarte semnificativă în conflict" pentru a scoate ostaticii.
"Este un lucru care face obiectul unei discuţii foarte serioase şi active... Deocamdată nu există niciun acord pentru a realiza acest lucru, dar este ceva la care lucrăm extrem de mult", a spus el.
"Avem speranţe şi facem tot ce putem pentru a scoate ostaticii, dar nu există absolut nicio garanţie că se va întâmpla sau când se va întâmpla", a precizat oficialul.
"Vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a ne asigura că toţi ostaticii de toate naţionalităţile vor ieşi din Gaza. Aşadar, există un proces activ în desfăşurare aici, cu mai multe linii de efort, inclusiv un angajament indirect, pentru a încerca să găsim un cadru pentru a scoate ostaticii din Gaza", a spus oficialul.
Acesta a precizat că administraţia negociază, de asemenea, cu Hamas pentru a permite cetăţenilor străini blocaţi în mica enclavă să iasă în siguranţă din Gaza.
Explicând de ce a durat "atât de mult" scoaterea cetăţenilor străini, oficialul a spus că Hamas a condiţionat eliberarea străinilor de posibilitatea ca palestinienii răniţi să poată ieşi şi ei.
"Dar lista care a fost furnizată, după ce a fost verificată, (aproximativ) o treime dintre palestinienii răniţi de pe listă erau membri ai Hamas... Acest lucru a fost pur şi simplu inacceptabil pentru Egipt, pentru noi, pentru Israel", a declarat el.
"Şi astfel, acest lucru a durat ceva timp. În cele din urmă, ceea ce s-a stabilit a fost că civilii palestinieni răniţi care plecau împreună cu cetăţenii străini nu erau luptători Hamas", a adăugat oficialul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.