SUA au avertizat Israelul că organizarea unei ofensive militare în oraşul Rafah, din sudul Fâşiei Gaza, fără o planificare adecvată, ar fi un „dezastru”, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Casa Albă a spus că nu va sprijini planurile pentru nicio operaţiune majoră în Rafah fără a lua în considerare refugiaţii.

Comentariile vin la câteva zile după ce liderul Israelului a spus că armatei i s-a spus să se pregătească să opereze în Rafah.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Mai mult de jumătate din locuitorii Gazei locuiesc acum în oraşul care se învecinează cu Egiptul.

Aproximativ 1,5 milioane de palestinieni supravieţuiesc acolo în condiţii umanitare groaznice.

Israelul a lansat bombardamente aeriene asupra unor zone din Rafah joi dimineaţă, iar tancurile israeliene au deschis focul.

Emad, în vârstă de 55 de ani, tată a şase copii, care se adăposteşte în Rafah după ce şi-a părăsit locuinţa aflată în altă zonă, a fost citat de agenţia de presă Reuters spunând că cea mai mare teamă a sa este un atac la sol, fără a avea unde să fugă.

„Suntem cu spatele la gard [de frontieră] şi cu faţa către Mediterana”, a spus el. "Unde ar trebui sa mergem?"

O mare parte din nordul şi centrul Gazei a fost redusă la ruine de bombardamentele susţinute israeliene de la începutul războiului, pe 7 octombrie.

Vorbind joi seară şi fără a se referi la Rafah, preşedintele american Joe Biden a spus că acţiunile Israelului în Gaza au fost „exagerate”.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat că armata israeliană are o „obligaţie specială, în timp ce desfăşoară operaţiuni acolo sau oriunde altundeva, pentru a se asigura că ia în considerare protejarea vieţilor civile nevinovate”.

„Operaţiunile militare în acest moment ar fi un dezastru pentru aceşti oameni şi nu reprezintă ceva ce noi l-am sprijini”, a spus el, adăugând că SUA nu au văzut nimic care să sugereze că Israelul va lansa o operaţiune majoră în Rafah.

Adjunctul purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel,a declarat: „Noi [SUA] nu am sprijini întreprinderea unei asemenea acîiuni fără o planificare serioasă şi credibilă”.

Întrebat de BBC unde ar trebui să meargă refugiaţii din Rafah în cazul unei operaţiuni, Patel a replicat că acestea sunt „întrebări legitime la care credem că ar trebui să răspundă israelienii”.

Vorbind în oraşul israelian Tel Aviv, secretarul de stat Antony Blinken a spus că orice „operaţiune militară pe care o întreprinde Israelul trebuie să pună civilii pe primul loc... şi acest lucru este valabil mai ales în cazul Rafah”.

Este rar ca SUA, un aliat cheie şi un susţinător militar al Israelului, să vorbească despre orice etape viitoare ale ofensivei militare a ţării în Gaza - dar acesta a fost un avertisment clar.

Washingtonul trimite Israelului în fiecare an ajutoare militare în jur de 3,8 miliarde de dolari ceea ce face ca ţara să fie cel mai mare beneficiar din lume al unor astfel de finanţări.

Aproximativ 1.300 de persoane au fost ucise în timpul atacurilor Hamas asupra sudului Israelului din 7 octombrie, potrivit oficialilor israelieni.

Peste 27.800 de palestinieni au fost ucişi şi cel puţin 67.000 au fost răniţi în urma războiului lansat de Israel ca răspuns, potrivit Ministerului Sănătăţii condus de Hamas.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.