Statele unite au şters de la distanţă software sensibile de la bordul avionului american fără pilot de tip MQ-9 Reaper, înainte ca drona să se prăbuşească în Marea Neagră, cu scopul de a împiedica Rusia să culeagă informaţii secrete, declară doi oficiali americani, relatează CNN.
Ştergerea software-ului a avut loc după întâlnirea dronei cu două avioane de vânătoare ruseşti de tip Suhoi 27 (Su-27).
Avioanele ruseşti au deversat carburant în faţa dronei americane de supraveghere, marţi, după care unul dintre ele a intrat în coliziune cu drona, avariindu-i alicea şi determinând Statele Unite să o scufunde în Marea Neagră.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Secretarul Consiliului rus al Securităţii Nikolai Patruşev a anunţat miercuri că Rusia va încerca să recupereze epava dronei.
Patruşev a fost directorul Serviciilor ruse de securitate (FSB), succesoarele KGB-ului sovietic.
”Nu ştiu dacă vom reuşi, dar trebuie s-o facem. Cu siguranţă vom analiza acest lucru”, a declarat el la postul rus de stat Rossiya 1.
Statele unite nu au nicio navă militară la Marea Neagră, potrivit unui oficial din cadrul Marinei americane (US Navy), ceea ce îngreunează o eventuală încercare americană de recuperare a dronei.
Statele Unite au luat măsuri în vederea protejării informaţiilor clasificate ”valoroase” din dronă.
”Fără să intru în prea multe detalii, ceea ce pot să spun este că am luat măsuri pentru a ne proteja lucrurile valoroase de pe această dronă. Este proprietatea Statelor Unite. Evident că nu vrem ca altcineva în afară de noi să pună mâna pe ea”, a declarat Kirby.
Drona s-a întâlnit cu avioanele la 45 de mile (aproximativ 72 kilometri) sud-vest de Peninsula ucraineană Crimeea, amexată de Rusia în 2014, potrivit unui oficial american.
Drona a intrat în mare la aproximativ 70 de mile (aproximativ 112 kilometri) de Crimeea, după ce s-a îndepărtat de peninsula ocupată de ruşi, potrivit acestei surse.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...