Statele Unite vor înceta să respecte, în acest weekend, Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), în urma eşecului unor negocieri de ultim moment, la Beijing, cu Rusia, a anunţat joi subsecretara de Stat americană însărcinată cu controlul armamentului şi securitatea internaţională Andrea Thompson, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Washingtonul acuză Moscova, de mai multe luni, că încalcă acest tratat prin faptul că şi-a introdus în arsenalul militar rachete de tip Novator 9M729 - rachete de tip SSC-8 în terminologia NATO.

Tratatul INF a fost semnat în 1987 de preşedinţii american Ronald Reagan şi sovietic Mihail Gorbaciov. El elimină toate rachetele terestre de croazieră şi balistice americane şi ruse cu o rază ”intermediară” de acţiune, cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri.

NATO şi Washingtonul consideră că Novator 9M729/SSC-8 este capabil să atingă o ţintă situată la o distanţă de 500 până la 1.500 de kilometri, ceea ce Kremlinul dezminte, insistând că raza de acţiune a acestei rachete este de sub 500 de kilometri.

Andrea Thompson a puratat joi, la Beijing, discuţii cu adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Riabkov, în marja unei reuniuni a celor cinci puteri nucleare.

Ea a declarat că se aşteaptă ca ţara sa să se ”elibereze” de prevederile Tratatului INF încă de sâmbătă, ceea ce-ar permite Statelor Unite să producă noi tipuri de rachete, în cazul în care iau această decizie.

”Ne-am putea suspenda obligaţiile legate de Tratatul (INF) încă de la 2 februarie”, a declarat ea pentru Reuters, iar Washingtonul ar putea, astfel, să lanseze cercetări cu privire la un nou tip de rachetă.

Odată anunţat, procesul lretragerii va necesita şase luni să fie implementat.

Andrea Thompson a adăugat, însă, că Washingtonul rămâne deschis unor noi discuţii cu Moscova.

”Din ceea ce înţelegem noi, vom intra în a doua fază, cea în care Statele Unite se vor sustrage de la obligaţiile lor în cadrul Tratatului INF, ceea ce se va întâmpla, după câte se pare, în acest weekend”, a declarat, la rândul său, Serghei Riabkov.

RIABKOV DENUNŢĂ O LIPSĂ DE REACŢIE A SUA FAŢĂ DE DEZVOLTAREA DE NOI TIPURI DE RACHETE ŞI SCUTUL DIN ROMÂNIA ŞI POLONIA

Pe de altă parte, Rusia şi Statele Unite nu au înregistrat ”vreun progres” într-o reunine consacrată Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), joi, cu două zile înaintea unui ultimatum dat de către Washington Moscovei, a anunţat un oficial rus de rang înalt, relatează AFP.

”Din nefericire nu au avut loc progrese”, a declarat Riabkov, citat de agenţia publică RIA Novosti, în urma întâlnirii, la Beijing, cu Thompson.

”Americanii (...) se contrazic şi nu au confirmat că sunt pregătiţi să nu discute mai mult cu noi despre vreo măsură de transparenţă”, a adăugat el, catalogând poziţia americană în acest dosar ”destul de dură”, ”distrugătoare” şi comparând-o cu un ”ultimatum”.

În octombrie, preşedintele american Donald Trump şi-a anunţat intenţia de a se retrage din Tratatul INF, semnat de URSS şi Statele Unite în 1987, pe motiv că Moscova nu îl respectă.

Washingtonul a dat luna trecută ultimatum Moscovei, până la 2 februarie, să renunţe la noi sisteme de rachetă care încalcă, în opinia sa, tratatul, ameninţând să lanseze procedura de retragere din acord.

Rusia respinge aceste acuzaţii ca ”fără fundament” şi acuză la rândul ei Statele Unite că încalcă tratatul.

Potrivit lui Serghei Riabkov, nu există ”vreo reacţie” a Statelor Unite cu privire la îngrijorări exprimate de Rusia faţă de dezvoltarea unor noi tupuri de rachete şi drone şi faţă de deafăşurarea unor sisteme americane în România şi în Polonia.

”Ceea ce se petrece este în întregime responsabilitatea Washingtonului”, a acuzat Serghei Riabkov, afirmând că regretă absenţa unor progrese şi că este ”îngrijorat faţă de viitorul securităţii europene şi internaţionale”.

Armata rusă a dat asigurări săptămâna trecută că dă dovadă de ”transparenţă” şi a prezentat presei sistemul de rachete acuzat de Statele Unite - 9M729.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.