Camera superioară a legislativului din Arizona a votat, miercuri, abrogarea unei legi din 1864 care interzice practic toate avorturile şi pe care Curtea Supremă a acestui stat din sud-vestul SUA a decis că este aplicabilă la începutul lunii aprilie.
Abrogarea acestei legi, care interzice orice întrerupere voluntară a sarcinii din momentul concepţiei, cu excepţia cazului în care viaţa mamei este în pericol, trebuie acum să fie promulgată de guvernatorul democrat al Arizonei, potrivit AFP.
Nici violul şi nici incestul nu sunt considerate excepţii valabile în conformitate cu legea din 1864. Decizia instanţei supreme locale a stârnit controverse considerabile în ţară, fiind condamnată de Joe Biden, dar şi criticată mai blând de Donald Trump.
Legea, care timp de decenii a fost amânată, este acum "aplicabilă", potrivit unei decizii pronunţate la 9 aprilie de Curtea Supremă din Arizona. Hotărârea ia act de anularea de către Curtea Supremă a SUA, în iunie 2022, a garanţiei federale a dreptului la avort.
De la această decizie, care a dat statelor deplina libertate de a legifera în acest domeniu, aproximativ douăzeci de state au interzis sau au restricţionat sever accesul la avort.
Cu toate acestea, procurorul general al Arizonei, democrata Kris Mayes, a avertizat de mult timp că nu va intenta o urmărire penală. O decizie care s-ar fi putut schimba odată cu alegerile, întrucât procurorii generali sunt aleşi în Statele Unite.
Decizia "de a reimpune o lege care datează dintr-o perioadă în care Arizona nu era un stat, când războiul civil făcea ravagii şi când femeile nici măcar nu puteau vota, va rămâne în istorie ca o pată pe statul nostru", a spus ea la 9 aprilie.
Promotorii unei iniţiative populare anunţaseră în aprilie că au strâns semnături pentru un referendum care să înscrie avortul în Constituţia statului Arizona. Acest vot ar trebui să aibă loc în acelaşi timp cu alegerile prezidenţiale din noiembrie, aşa cum se va întâmpla în Florida (sud-est), un alt stat decisiv.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.