Statele membre ale Uniunii Europene şi-au dat joi acordul aderării complete a României şi Bulgariei la spaţiul de liberă circulaţie Schengen, începând de la 1 ianuarie, relatează AFP.
Ridicarea controalelor la frontierele terestre cu cele două ţări din Europa de Est este ”un moment istoric”, a salutat ministrul ungar de Interne Sandor Pinter, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE.
"Since 2011, Bulgaria and Romania have been ready to join Schengen. Today I hope that interior ministers will vote to make this a reality."
— Hungarian Presidency of the Council of the EU 2024 (@HU24EU) December 12, 2024
Sándor Pintér, Minister for Interior at #JHA (Home affairs) in Brussels.#HU24EUpic.twitter.com/OBThwc6QlQ
Cele două ţări au ”salutat puternic” aprobarea statelor membre UE.
”Este vorba despre o decizie istorică”, care concretizează ”un obiectiv-cheie” al Bucureştiului şi Sofiei ”de la intrarea lor în Uniunea Europeană” la 1 ianuarie 2007, anunţă Ministerele de Externe român şi bulgar într-un comunicat de presă comun.
Această aderare a României şi Bulgariei a fost făcută posibilă de ridicarea vetoului Austriei.
Viena - refractară don 2022 - a acceptat până la urmă o aderare parţială a României şi Bulgariei, în martie, limitată la aeroporturi şi porturi maritime, şi a stabilit o foiae de drum în vederea unei eventuale extinderi.
Spaţiul Schengen - înfiinţat în 1985 - cuprinde în prezent 25 dintre cele 27 de state membre UE, dar şi vecini asociaţi - Elveţia, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein.
Peste 400 de milioane de persoane pot, în principiu să călătorească fără să fie supuse unor controale în spaţiul Schengen.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...