Airbnb şi Starbucks au anunţat primul răspuns concret al marilor companii americane - cazare gratuită şi locuri de muncă imigranţilor cărora li s-a interzis intrarea în Statele Unite - faţă de decretul controversat împotriva imigraţiei dat de preşedintele Donald Trump, catalogat ca ”nedrept” de către marii patroni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Lanţul de cafenele Starbucks va recruta până la 10.000 de refugiaţi în următorii cinci ani, s-a angajat în scris, duminică, CEO-ul Howard Schultz. Sunt vizate persoane care au fugit din calea războiului, persecuţiei şi discriminărilor în cele 75 de ţări în care este prezent grupul american.

În Statele Unite, Starbucks va începe prin a recruta refugiaţi care au muncit pentru armata americană, ca interpreţi, de exemplu.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Schultz, un apropiat al Partidului Democrat, a anunţat de asemenea că Starbucks este în contact cu angajaţi afectaţi de drecretul prezidenţial care a implementat restricţii severe în accesul pe teritoriul american şi ”verificări extreme” ale cetăţenilor ai şapte ţări musulmane - Siria, Libia, Sudan, Iran, Irak, Somalia şi Yemen.

”Trăim într-o perioadă fără precedent, un moment în cursul căruia (...) promisiunea visului american este pusă în discuţie”, a denunţat el.

Airbnb propune, la rândul său, o găzduire gratuită persoanelor afectate, refugiaţi blocaţi în aeroporturi de aceste restricţii.

”Airbnb furnizează o cazare gratuită refugiaţilor şi oricărei persoane îi este interzis să intre în Statele Unite”, scrie pe contul său de Twitter Brian Chesky, CEO-ul grupului. El promite anunţuri suplimentare.

”Contactaţi-mă dacă aveţi nevoie de cazare”, conchide el. Grupul intenţionează să recurgă la programul său în caz de catastrofă naturală, care prevede primirea unor persoane deplasate.

Platforma de închiriere de locuinţe online, ale cărei oferte se află în propirţie de peste 80% în afara Statelor Unite, are în vedere, de asemenea, măsuri specifice în cazul în care nu există gazde în apropierea locului în care se află o persoană afectată de decretul împotriva imigraţiei.

COASTA DE EST

”Deschiderea frontierelor ne apropie. Închiderea lor dezbină încă un pic Statele Unite. Să găsim mijloace pentru a pune în legătură oamenii şi nu să-i despărţim”, îndeamnă Brian Chesky.

Mesajul său a fost primit pozitiv de membrii grupului. ”Am o cazare disponibilă la Philadeplphia (nord-est). Cum pot să particip sau să contribui?”, întreabă de exemplu Andrew Tran.

În aceeaşi ordine de idei, Starbucks s-a angajat să ramburseze cheltuielile angajaţilor care fac parte din programul DACA, înfiinţat de precedentul preşedinte american Barack Obama în 2012, care a permis unui număr de peste 750.000 de imigranţi clandestini care au sosit pe când erau minori pe teritoriul american să obţină permise de sejur şi de muncă.

Schultz, unul dintre puţinii CEO americani care s-a amestecat într-o dezbatere politică, pe tema tensiunilor rasiste, în urmă cu doi ani, a venit duminică în ajutorul altei ţinte privilegiate a lui Donald Trump - Mexicul.

Trebuie ”construite poduri şi nu ziduri cu Mexicul”, denunţă el, referindu-se la zidul pe care noul preşedinte american vrea să-l ridice la frontiera dintre Statele Unite şi această ţară.

Lyft, serviciul de rezervare de maşini fără şofer, între ai cărui acţionari se află şi General Motors, a promis să doneze un milion de dolari organizaţiei pentru apărarea drepturilor civice American Civil Liberties Union (ACLU), care a atacat în justiţia americană aceste restricţii impuse imigraţiei.

Concurebtul său, Uber, foarte criticat pe reţele de socializare din cauza reacţiei sale iniţiale, considerate slabă, s-a angajat să-i ajute pe şoferii afectaţi, iar Elon Musk, CEO-ul Tesla, le-a cerut abonaţilor contului său de Twitter să-i facă sugestii cu privire la posibile amendamente la decretul privind migraţia.

După ce patronii giganţilor din Silicon Valley şi-au exprimat sâmbătă îngrijorarea, aceasta i-a cuprins şi pe liderii unor multinaţionale cu sediul pe Coasta de Est.

Jeffrey Immelt, CEO-ul conglomeratului industrial General Electric (motoare de avioane, turbine), în care sunt angajaţi numeroşi salariaţi, afirmă că aceştia ”sunt importanţi pentru succesul nostru”.

Banca JPMorgan Chase a început, în ceea ce-o priveşte, să examineze împreună cu salariaţii titulari de vize ce poate fi făcut, a anunţat CEO-ul Jamie Dimon, care le-a promis o susţinere ”neabătută”.

Dimon şi Immelt fac parte, împreună cu Elon Musk, din forumul marilor patroni aleşi de Donald Trump să-l consilieze în legătură cu politica sa economică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.