Coreea de Nord ameninţă să rupă acordul militar cu Coreea de Sud şi să închidă Biroul de Legătură transfrontalier, dacă Seulul nu împiedică militari să trimită manifeste de cealaltă parte a frontierei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Această ameninţare, formulată de către puternica soră mai mică a dictatorului Kim Jong Un, intervine în contextul în care relaţiile intercoreene s-au răcit puternic, în pofida celor trei summituri din 2018 în care Kim s-a întâlnit cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in.

Transfugi nord-coreeni şi activişti au trimis de cealaltă parte a frontierei baloane cu manifeste, în care dictatorul nord-coreean este acuzat de încălcarea drepturilor omului şi în care i se denunţă politica nucleară.

”Autorităţile sud-coreene vor plăti un tribut greu dacă lasă această situaţie să continue, prezentând tot felul de scuze”, a ameninţat într-un comunicat publicat de agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA Kim Yo Jong.

Catalogându-i pe transfugi drept un ”puroi uman” şi ”câini bastarzi putrezi” care şi-au trădat ţara, ea subliniază că ”a venit timpul să se ceară socoteală proprietarilor lor”, desemnând în acest fel Guvernul sud-coreean.

Ea ameninţă cu închiderea Biroului de Legătură transfrontalier şi cu ruperea acordului militar semnat în cadrul vizitei lui Moon la Phenian în 2018, al cărui obiectiv este calmarea tensiunilor la frontieră.

Însă majoritatea acordurilor încheiate în cursul acestei vizite nu au fost puse în aplicare, iar Coreea de Nord a continuat să efectueze zeci de teste militare.

Activitatea Biroului de Legătură a fost suspendată din cauza pandemiei covid-19.

Kim Yo Jong amennţă de asemenea cu abandonarea definitivă a proiectelor economice între cele două Corei, cu privire la Parcul Industrial intercoreean Kaesong şi călătoriile la Mont Kumgang.

Aceste două activităţi, profitabile pentru Phenian, au fost suspendate de ani de zile, în urma sancţiunilor impuse Coreei de Nord din cauza programelor sale nuclear şi balistic interzise.

Phenianul şi-a întrerupt mare parte a relaţiilor cu Seulul în urma eşecului summitului de la Hanoi, în februarie 2019, al lui Kim cu preşedintele american Donald Trump.

Negocierile între Phenian şi Washington privind programele nuclear şi balistic nord-coreene în vederea unei ”denuclearizări” se află în impas de la acest summit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.