Alegătorii înregistraţi care au urmărit dezbaterea prezidenţială de marţi sunt în general de acord că vicepreşedinta Kamala Harris l-a surclasat pe Donald Trump, potrivit unui sondaj CNN realizat în rândul observatorilor dezbaterii. Ei spun că vicepreşedinta le-a depăşit aşteptările şi a fost mult mai bună decât a fost Joe Biden în dezbaterea pe care a avut-o cu Trump în iunie şi care i-a adus sfârşitul candidaturii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Observatorii dezbaterii au declarat, în proporţie de 63% la 37%, că Harris a avut o prestaţie mai bună decât Trump pe scena din Philadelphia.

Înainte de dezbatere, aceiaşi alegători erau împărţiţi în mod egal cu privire la candidatul care ar avea o prestaţie mai bună, cu 50% spunând că Harris va realiza acest lucru şi 50% că Trump ar face-o. Ulterior, 96% dintre susţinătorii lui Harris care au urmărit dezbaterea au afirmat că ea a făcut o treabă mai bună, în timp ce o majoritate mai mică, de 69%, dintre susţinătorii lui Trump i-au acordat acestuia meritul.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Alegătorii care au urmărit dezbaterea au plecat, de asemenea, cu o părere mai bună despre Harris în comparaţie cu impresiile lor dinaintea dezbaterii, în timp ce puţini şi-au schimbat părerea despre Trump în general.

Opiniile lor cu privire la punctele forte ale fiecărui candidat pe domenii specifice au continuat să reflecte dinamica observată în sondajele naţionale. Trump are un avantaj în ceea ce priveşte economia, imigraţia şi funcţia de comandant suprem, iar Harris se bucură de mai multă încredere când este vorba de avort şi protejarea democraţiei.

Marea majoritate a celor care au urmărit dezbaterea au declarat că aceasta nu a avut niciun efect asupra deciziei lor prezidenţiale, deşi, în rândul celor care au urmărit dezbaterea, susţinătorii lui Trump au fost mai predispuşi decât cei ai lui Harris să spună că evenimentul le-a dat motive să se răzgândească.

Rezultatele sondajului marchează o schimbare faţă de reacţia la dezbaterea prezidenţială din iunie, când alegătorii care au urmărit confruntarea dintre Trump şi Biden au afirmat, în proporţie de 67% faţă de 33%, că Trump şi-a depăşit rivalul democrat. Acea dezbatere din iunie a fost o rară victorie a lui Trump în cadrul dezbaterilor prezidenţiale: În 2020 şi 2016, Biden şi Hillary Clinton au fost consideraţi de cei care au urmărit dezbaterile ca având performanţe mai bune decât Trump în cadrul dezbaterilor prezidenţiale.

Rezultatele sondajului reflectă opiniile despre dezbatere doar ale acelor alegători care au urmărit dezbaterea şi nu sunt reprezentative pentru opiniile întregului public votant, precizează CNN Cei care au urmărit dezbaterea în cadrul sondajului au fost cu 6 puncte mai susceptibili de a fi de orientare republicană decât democrată, ceea ce reprezintă o audienţă care a fost cu aproximativ 4 puncte procentuale mai orientată spre republicani decât toţi alegătorii înregistraţi la nivel naţional.

La sfârşitul serii, observatorii dezbaterii au raportat opinii împărţite despre Harris: 45% au declarat că o privesc favorabil, iar 44% nefavorabil. Aceasta reprezintă o îmbunătăţire faţă de momentul dinaintea dezbaterii, când 39% dintre aceiaşi alegători au declarat că o văd cu ochi buni. Între timp, opiniile despre Trump ale celor care au urmărit dezbaterea s-au schimbat puţin - 39% l-au evaluat favorabil şi 51% nefavorabil după dezbatere, similar cu cifrele sale în rândul aceloraşi alegători înainte să urce pe scenă.

În rândul alegătorilor care au urmărit dezbaterea şi se identifică ca independenţi politici, favorabilitatea lui Harris a crescut la 48% după dezbatere, faţă de doar 30% înainte.

Un procent identic de telespectatori ai dezbaterii, 54%, au declarat că au cel puţin o anumită încredere în abilităţile lui Harris şi ale lui Trump de a conduce ţara, 36% spunând că au multă încredere în Trump şi 32% că au multă încredere în Harris. În iunie, doar 14% dintre cei care au urmărit dezbaterea prezidenţială dintre Trump şi Biden şi-au exprimat o mare încredere în capacitatea lui Biden de a conduce ţara.

O majoritate de 82% dintre alegătorii înregistraţi care au urmărit dezbaterea de marţi spun că aceasta nu le-a influenţat alegerea pentru funcţia de preşedinte. Alţi 14% au spus că i-a făcut să se mai gândească, dar nu le-a schimbat părerea, iar 4% au spus că le-a schimbat părerea cu privire la persoana cu care să voteze. Cei care au urmărit dezbaterea şi care îl susţineau pe Trump înainte de seara de marţi au fost mai predispuşi decât cei care o susţineau pe Harris să spună că au ezitat după dezbatere, 23% faţă de 12%.

Sondajul CNN a fost realizat prin mesaj text cu 605 alegători americani înregistraţi care au declarat că au urmărit dezbaterea de marţi, iar rezultatele sondajului sunt reprezentative doar pentru opiniile celor care au urmărit dezbaterea. Respondenţii au fost recrutaţi să participe înainte de dezbatere şi au fost selectaţi prin intermediul unui sondaj realizat pe membrii SSRS Opinion Panel, un panel reprezentativ la nivel naţional recrutat prin tehnici de eşantionare bazate pe probabilitate.

Rezultatele pentru întregul eşantion de spectatori ai dezbaterii au o marjă de eroare de eşantionare de plus sau minus 5,3 puncte procentuale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.